Har du hørt om champagnen P2? Sikkert ikke, men champagnehuset Moet, der er berømte for deres prestige-cuvée Dom Perignon, har netop frigivet en tvillingesøster til denne ved navn P2…. og den er satme go´!
P2 er en Dom Perignon med lidt flere år på bagen. Den har med andre ord opnået lidt mere kompleksitet som følge af længere tids lagring.
Hos Moet taler man om 3 stadier for champagne. I det første stadie (P1) har man overvægt af den friske frugt og spændstighed. For den ”almindelige” Dom Perignon ligger dette efter 7-8 år. Altså på det tidspunkt, hvor den aftappes.
I det andet stadie (P2) 12-15 år fra høsten, har man en større integration af alle champagnens elementer og selvfølgelig også mere modenhed i vinen. Det er dén, man netop har frigivet.
Tidligere blev de lagrede udgaver af Dom Perignon kaldt for Oenothèque, men de har nu fået nye navne, P2 og P3. P står for Plenitude
Det tredje stadie (P3) opnås efter cirka 30 år, hvor champagnen har ligget mere end 20 år på sit bundfald. Her er også tale om det samme grundmateriale som i den almindelige Dom P, men den er altså bare væsentligt ældre og mere moden ved frigivelsen.
MOET – FIRMAET MED DE MANGE HEMMELIGHEDER
Når vi nu bruger udtrykket ”den almindelige Dom Perignon” om Moets prestige-cuvée, skyldes det, at den – på trods af sin høje kvalitet – laves i et temmelig stort antal. Hos Moet vil man ikke ud med, hvor mange flasker Dom P, der laves om året. Det er en velbevaret hemmelighed, men ved flere lejligheder har jeg ladet mig fortælle, at antallet ligger på omkring 5-6 millioner.
LÆS OGSÅ: Sommelier – et nyt brætspil om mad og vin ….. her
Hos Moet forholder man sig dog gerne til, hvor stor en procentdel af überklasse-cuvéerne P2 og P3 de laver: mellem 1 og 2 procent af den samlede Dom P-produktion lyder svaret. Og så kan man selv regne lidt på det!
HVORFOR HØRE P3, NÅR MAN KAN DRIKKE P2
Men hvordan smager så den nye P2? Vi har smagt 1998´eren, der netop er frigivet:
# Moet – P2 1998: En vidunderlig duft af karamel, ristet brød, kridt og voks. Ren i munden med en sublim balance mellem modne toner og friskhed. Den lange lagring på bundfaldet spores i smagen, hvor man finder ultra bløde indslag af gær og mineraler. En lækker, kalket jordbundskarakter og bitterhed river de helt rigtige steder i munden. En af de bedste champagner jeg har smagt i meget, meget, MEGET lang tid. Måske dyr, men BANG det er godt! Så absolut verdensklasse…….
Forskellige årgange er set hos Finewines.dk til mellem 3500 kr. og 4000 kr.