Sommelier – et nyt brætspil om mad og vin

Sommelier – et nyt brætspil om mad og vin

Så kom brætspillet om mad og vin. Lige op til jul selvfølgelig! Er det årets julegaveidé, og er det pengene værd? Det vender vi tilbage til….. På Vinexpressen har vi afprøvet spillet, der har fået navnet Sommelier (vintjener).

 

Hvad går det ud på?
Sommelier_ProduktfotoMeget kort sagt flytter man brikker rundt på et Europa-kort, og  hver gang man lander et nyt sted (eksempelvis Bourgogne), er opgaven at finde en matchende druesort – det vil sige en druesort, der hører hjemme i området. Ved spillets afslutning skal druerne kombineres med en femretters menu, som man får points for.

 

Lærer man noget?
Ja, man kan faktisk godt lære noget. Hvis ikke man er så stiv i druesorter, er der fin mulighed for at blive klogere. Samtidig kan spillet også sætte tanker i gang om mad-vinsammensætning. Nu er der selvfølgelig ikke nogle objektive sandheder om emnet, men som bagmanden Martin Bonde skriver, er der tale om tommelfingerregler, der er gode at huske på, næste gang man kombinerer mad og vin.

 

LÆS OGSÅ: Ny bog om spansk vin….. her

 

Er det sjovt?
Den sidste del, hvor man skal kombinere mad og vin (samtidigt med, at man får point) er ret skægt og lægger op til, at man kan få sig nogle gode diskussioner.
Første del, hvor man samler druer ind til sin 5-retters menu er lidt tung og tager en del tid. Ganske enkelt fordi, der lagt meget vægt på, at man skal lære noget af spillet. Med andre ord virker det som om, man har betonet læringen frem for det underholdende; det burde nok have været omvendt.

 

Er det pengene værd?
Spillet henvender sig formentlig til en ret lille målgruppe, men det kan nok godt være pengene værd, hvis deltagerne er lidt interesserede i vin. Men samtidigt skal man nok helst ikke vide for meget, for så bliver første del af spillet ret hurtigt kedeligt.

Samtidigt er der nogle deciderede fejl, som nok kan virke irriterende på vinkyndige. Eksempelvis nævnes det, at den græske drue savatiano dufter af harpiks. Ja det gør den, hvis der er tale om retsina, men savatiano bruges også i en lang række tørre hvidvine, hvor den ikke har det fjerneste harpikspræg over sig. Og lander man for eksempel i Bordeaux, hvor man skal vælge en drue, der hører til området, så duer cabernet franc ikke??? Til trods for, at det er en af hovedingredienserne i nogle af de største Saint Emilion´er såsom Figeac og Cheval Blanc.

Men hvorom alting er, så lander vi på 4 stjerner ud af 6.

stjerne-4

Hvad: Sommelier

Hvor: Erik Sørensen Vinhandel, Løgismose og www.sommeliergame.dk

Hvor meget: 499 kroner

 

Posted in: Andre artikler

Leave a Comment (1) →