Dansk wine maker puster liv i spansk vin

 

Hvem husker ikke grisefesterne med masser af tarvelig spansk vin, flasker der dinglende ned fra loftet og rædselsfuld musik i baggrunden.

Og hvem kan ikke nikke genkendende til de populære Rioja´er med guldnet om maven, som på nogenlunde samme tidspunkt skyllede ind over os. Rioja-Sovsen – som den blev kaldt – var indsvøbt så meget i amerikanske egefade, at den stort set ikke smagte af andet end kokos, vanilje og julekrydderier.

 

En ny bølge af prisvenlige frugtbomber fra Spanien er på vej til de danske vinhylder

 

Det blev verden træt af, og midt i 90erne væltede den første bølge af moderne vin så ind over os: De solmodne og potente vine fra Priorat. En ny stil var på vej. Selv Rioja skiftede kurs. De amerikanske fade blev delvist  afløst af fransk eg (som ikke afgiver så meget vaniljesmag til vinen), og man gav vinen kortere tid på fad. Alt sammen noget, der skulle fremhæve frugt og gøre vinen salgbar.

 

Priorat VinfadGod taktik, men vinene har bare aldrig fået rigtig fodfæste i Danmark og hvorfor? Fordi de er alt for dyre og slet ikke har henvendt sig til den almindelige forbruger. Spansk vin har ikke formået at gøre det samme som Rhône, hvor man både har lavet topvin og samtidigt været overbevisende i det billige prisniveau.

 

DEN NYE BØLGE

Men nu ser det ud til, at Spanien rykker. Lovende wine makere er søgt til det sydlige Spanien. En af dem, som har set lyset er danskeren David Tofterup. Fra Valencia opkøber han vin og druer af særlig god kvalitet. Det aftappes og sælges så til det danske marked for nærmest ingen penge – når altså kvaliteten tages i betragtning! Både Coop og Gobi-vin (der ligger i Spar-kæden) har fået øjnene op for potentialet.

 

LÆS OGSÅ: Ny bog om spansk vin….. her

 

Alma GitanaFor et par måneder siden slog Tofterups Alma Gitana Tempranillo benene væk under os her på Vinexpressen til en udsalgspris på 3 for 149. Filosofien er: ud med vanilje, overdrevet fadbrug og oxidation – ind med ren frugt, ekstraktrigdom og ikke mindst balance.
Vi har siden fået en snigpremiere på Tofterups de nye vine, der lander på det danske marked i marts måned: en rød garnacha, en hvid chardonnay og en rosé. Vi hejser det hvide flag og sender et takkebrev til den Spanske Konge.

[notification style=”success” font_size=”12px” closeable=”false”]Nu er Tofterup og Co selvfølgelig ikke de eneste, som rykker spansk vin i en ny retning, men ud fra et danskersynspunkt, er det nok det mest interessante, der er sket i Spanien i lang tid. Ikke mindst fordi han ved, hvad der er dansk smag og formår at give forbrugeren alt det rigtige[/notification]

 

VI HAR SMAGT

# Alma Gitana Garnacha 2013 (kommer på markedet i maj): Masser af blød frugt i stil med fyldig côtes du rhône. Lækker sødmefuldhed og fin struktur i form af garvesyre, der rammer frugten flot ind. Fremragende! Tilbudsprisen i Spar/SuperSpar/Eurospar:
3 for 149,-

# Alma Gitana Chardonnay 2014 (kommer på hylderne i marts): En umådelig indtagende duft af citrus, honningmelon og et lille hint af grape. Blød, men ikke flad – besidder et lille undermodent chablis-riv i afslutningen, der giver lidt spændstighed til vinen. Tilbudsprisen i Spar/SuperSpar/Eurospar 3 for 149,-

 

Related Posts

One thought on “Dansk wine maker puster liv i spansk vin

Comments are closed.