Pineau des Charentes – Frankrigs største vinhemmelighed

Pineau des Charentes – Frankrigs største vinhemmelighed

Hører du til dem, der elsker at køre de sikre valg, så kender du sikkert ikke Frankrigs bedst bevarede vinhemmelighed fra Cognac-området, Pineau des Charentes, en enestående dessertvin, der er fremragende til skimmeloste, foie gras og søde desserter.

Sød vin er YT, men skal der dessertvin på bordet, står den ofte på portvin eller sauternes. På Vinexpressen er vi dog ikke i tvivl. Pineau des Charentes overgår langt det meste i både kvalitet og karakter, når det er godt lavet.

 

Hvad er Pineau des Charentes?

BeaulonPineau de Charantes opstod ved en tilfældighed tilbage i 1500-tallet. En cognac-producent tilsatte druemost til en tønde cognac ved et uheld. Han troede egentlig, at tønden var tom, men i virkeligheden indeholdt den cognac. Blandingen blev lagt i kælderen som Cognac med henblik på gæring. Et par år efter smagte producenten på indholdet i fadet, og resultatet var en lækker sød, blød, og saftig vin – Pineau des Charentes var født.
Typisk er blandingsforholdet cirka 20% cognac og 80% ugæret eller let gæret most.

 

Stilen

Stilmæssigt kan den minde lidt om en sød muskatvin fra Sydfrankrig – de såkaldte Vin Doux Naturels – men cognac-tilsætningen giver en speciel og noget anderledes karakter, som sikkert skiller vandene mellem tilhængere og hadere.

 

Ligesom Sherry profiterer en Pineau des Charentes ikke af lagring på flaske

 

Den er original i stil, men dog ikke mere speciel, end at man kan finde lignende produkter i både Armagnac-regionen og i Champagne, hvor mosten tilsvarende er spædet op med den lokale brændevin. I Armagnac kaldes det for Floc de Gascogne, mens det hedder Ratafia i Champagne.

 

Vi har i denne omgang smagt….

på Chateau de Beaulons Pineau des Charentes, og de kan noget helt særligt. Beaulon er en lille cognac-producent, der ikke bruger penge på dyre cognac-flasker ligesom de berømte huse. Til gengæld er indholdet himmelsk, og som sidebeskæftigelse fremstiller de Pineau´er, hvoraf vi har smagt to hvide og en rød.

Chateau Beaulon Pineau CharentesFørst:
# Beaulon 10 år (hvid). Lækker sødme, struktureret og intens med noter af appelsinskal, rosin og strejf af god cognac. Rå i frugten og helt igennem ærlig vin, der smager af det den er: cognac og sød vin.
Set hos Sigurd Müller Vin
Pris: 235 kr.

 

LÆS OGSÅ: Kan en vinbog have ADHD

 

Den efterfølges af årgangs-Pineau lagret på fade fra selveste d´Yquem, men det siger man helst ikke højt så shyyy:
# Chateau Beaulon 2000 – Pineau des Charentes
Helt vidunderlig duft af orangeskal, mandel, kirsebærsten, marcipan, puddersukker og rosin. Super cremet og intens med masser af frugtsødme og en ”smuk” tone af god cognac. Vanvittig lækker sød vin med en pikant syre i afslutningen. Kan hamle op med selv det bedste portvin .
Set hos Sigurd Müller Vin
Pris: 260 kr.

Og som rosinen i pølseenden:
# Chateau Beaulon 5 ans  – Pineau des Charentes (Rød)
Let balsamisk i duft med en snert af kirsebærsten, mandel og grønne grene. Sød og intens vin i portvinsgenren.
Set hos: Sigurd Müller Vin
Pris: 150

 

Facebook - Like us on Facebook

Posted in: Andre artikler

Leave a Comment (0) →