Vinexpressen har netop været et smut i Bordeaux, og selvom området er et af de klassiske, hvor udviklingen måske ser ud til at være gået i stå, har man trykket på speederen. Flere producenter eksperimenterer med nye druesammensætninger, biodynamik og lagring af rødvinene sur lie – en teknik, som ellers er mest udbredt i Champagne og i hvide vine.
Nye druesammensætninger på vej
Med global opvarmning og højere gennemsnitstemperaturer, kan både carmenere og petit verdot gå hen og få come back i Bordeaux. På Château Brane-Cantenac ser man carmenere som et godt blandingspotentiale til slottets vine. Man har pt. tilplantet cirka en halv hektar med druen og begejstringen er så stor, at man nu har valgt at bruge det i førstevinen.
Men også petit verdot er blevet populær. Tidligere brugte man typisk max. 5 % petit verdot, Men i dag er mange oppe på 10-15%, og det selvom druen giver et lille udbytte og er svær at dyrke.
Petit verdot er kendt for at give noget struktur og krydrede toner, som komplementerer cabernet sauvignon og merlot fint.
På vores rundtur smager vi blandt andet et af mine yndlingslotte i Haut Medoc, Chateau Lamarque (Coop), hvor man pt. ligger på 10%, men de gerne ville endnu højere op.
Og på Chateau du Cartillon (Dansk Supermarked) indeholder deres årgang 2012 hele 25% petit verdot, mens 3. cru slottet La Lagune i dag bruger omkring 15% petit verdot i den færdige blend
Lagring sur lie
Sur lie er en metode, der primært kendes fra Champagne og hvidvinen Muscadet i Loire. Kort sagt betyder sur lie, at vinen i en længere periode hviler på bundfaldet – altså gærresterne – for at gøre vinen federe, rigere og mere intens. Metoden har dog spredt sig og flere rødvinsproducenter har taget teknikken til sig
LÆS OGSÅ: Det skal du se, når du er i Bordeaux ……
På topslottet Angelus i Saint Emilion (som vi besøger), ligger rødvinen også sur lie. Angelus er ganske overbevisende, og da de sætter slottets klokkespil i indkørselen i gang med en pivfalsk udgave af “Der er etyndigt land”, er der ikke et øje tørt.
Teknikken deles i øvrigt med andre fornemme chateau´er som Pavie og venstrebredsvinene Brane Cantenac og Lascombes i Margaux.
Biodynamik en del af fremtiden
Skal man tro dem på 3. cru´en Palmer i Margaux og 5. cru’en Pontet-Canet i Paullac er biodynamik fremtiden. De to slotte er begge gået 100% bio. Sidstnævnte har fået kæmpe succes på det seneste, mens førstnævnte endnu ikke har fået “officiel” ros, da tiltagene først er sket fra 2014. På Palmer er man endnu ikke Demeter-godkendt, hvilket tager 5 år (hvor det tager 3 år at blive godkendt som økologisk producent), men i følge slottet er det vejen frem – både i forhold til kvalitet og miljøaspektet.
Bordeaux ligger bestemt ikke stille, og tiltagene bliver spændende at følge fremover
rolf