Enhver bodega-gæst med respekt for sig selv ved, at Danmark aldrig kommer til at lave mousserende vin, der kan måle sig med champagne. Men nu skal man jo ikke lade sig narre af bodega-sladder…
Vi starter langt fra bodegaen. Jeg har sat mig til rette i de bløde møbler på det fashionable Nimb, hvor Champagne-producenten Deutz er i gang med at vise en håndfuld vinjournalister, hvordan man laver god champagne.
Til lejligheden har husets master-blender medbragt 9 flasker tør hvidvin fra området, så vi kan fornemme, hvordan champagne smager, før det bliver lagret og får sine bobler.
Jeg har altid godt kunne lide Deutz for sin renhed og friske stil, men jeg er nu ærlig talt ikke imponeret, da der bliver åbnet 3 flasker chardonnay, 3 flasker pinot meunier og 3 flasker pinot noir fra forskellige vinmarker i årgangene 2015 og 2016.
Ikke overraskende er chardonnayen en livlig, spids og syrerig fætter (på kanten til det benede), mens pinot noir har lidt mere fylde. Det ved de fleste med interesse for champagne nok, og det kommer sikkert heller ikke bag på champagne-kyndige, at pinot meunier er en lidt mere grov og uraffineret druesort.
LÆS OGSÅ: Jeronimus Klumme – Vin som i gamle dage
Jeg bilder mig ind, at det ikke er mig, der er noget galt med, for heller ingen andre i selskabet finder vinene imponerende her og nu! Næh, siger Mr. Master-blender, champagne skal have tid i kælderen. Det står klart for os, hvad grundmaterialet er: masser af syre, undermoden frugt i kategorien grønne, halvsure æbler med et stænk af citrus og lav alkohol.
Og det er så lige her Under Kuplen på Nimb, at lynet slår ned: dansk mousserende vin har sgu en fremtid. Det er nøjagtig sådan her, nyaftappet dansk hvidvin på druen solaris smager.
Splitte mine bramsejl – de tager fejl på bodegaen. Lad flere danske hvidvine få sig nogle bobler og dén tid på flaske, som sådan noget nu engang skal have, og hvad har vi så?
En vaskeægte succes a la dansk Klovborg –champagne ….. måske!
rolf