Er danske vinavlere en samling originaler? Det må da være indlysende, at man ikke kan lave vin i Danmark… det ved da næsten enhver bodegagæst. Og så er det tilmed dyrt!

Jo tak – det skal der nok være nogen, som mener! Og det er nu heller ikke nogen hemmelighed, at dansk vin aldrig har ligget højt på min egen hitliste. Men når vi på VineXpressen er inviteret med som dommere til Dansk Vinskue, kan vi jo hæve os lidt over bodega-sladderen og få styr på fordommene. Måske har dansken alligevel et potentiale vinfremstilling?

 

Hvis ikke man vidste bedre, skulle man tro, at Vingården Vesterled havde hentet sin mousserende vin i Champagne og omhældt den til nye flasker med danske etiketter!

 

Vinexpressens udsendte
VineXpressens udsendte

2012…..
var en skidt årgang. Trods global opvarmning, udsteder vejrguderne desværre ingen garantier for godt vejr i Danmark. Foråret var koldt med en ringe blomstring, og samlet set var høsten på kun 15 % af det forventede.

Det tager dog ikke lysten fra danske vinavlere, og vi har faktisk skyllet munden i adskillige, flotte vine. Heraf to præmieret med guld, hvilket faktisk er lidt af en bedrift, da vinene i den kategori skal have international klasse og samlet opnå et gennemsnit på 17/20 point af hele 3 dommere.

 

2 x GULD TIL DANMARK

Skærsøgaard er en gammel kending for interesserede udi dansk vin. Med 12 år på bagen har man fået styr på produktionen (og markedsføringen). Skærsøgårds hvidvin Solaris Classic 2012 er blændende. Her finder man citrus, grønne æbler og masser af syre, som bringer aromaerne godt rundt i munden. En del danske hvidvine lider under at være for spinkle og benede, men ikke denne. Dommerpanelet var enige: Noget af det bedste danske vin, vi har smagt til dato. Guldmedalje og titlen som Årets Vinbonde til Sven Moesgaard fra Skærsøgaard. (Vinene forhandles af H. J. Hansen Vin/Vinspecialisten og ligger mellem 200 og 400 kroner pr. flaske).

Også hobbyavlere vil til fadet. Hvis ikke man vidste bedre, skulle man tro, at Vingården Vesterled havde hentet sin mousserende vin i Champagne og omhældt den til nye flasker med danske etiketter! Et brag af en vin med indslag af nødder, ristet brød og æblekerne. Behøver vi sige, at overraskelsen var stor, da sløret blev løftet for vinen, som er fremstillet på druen Johannitter (hvem kender den?) – OG så af en amatør!

 

SUMMA SUMMARUM: Det er ganske vist dyrt at drikke dansk vin. Og de har sgu ret på bodegaen. Man betaler for de høje produktionsomkostninger. Men bodega-sladderen ér sladder. Kvaliteten på de bedste danske vine er god. Dansken er begyndt at lave vin uden fejl, og mange af dem smager rent faktisk godt – mægtig godt….

 

Læs også artiklen om VineXpressens tur til det nye og helt ukendte vinland Serbien ….. her 

Related Posts

One thought on “Kan dansken lave vin?

Comments are closed.