Rusland er stort set et ubeskrevet blad, hvad angår vin. Ikke engang Hugh Johnson har ulejliget sig med at putte Rusland ind i sin lille pocket-guide, så man kan spørge sig selv, om der overhovedet er noget, der er værd at drikke. Svaret er et STORT ja, og her på Vinexpressen har vi taget temperaturen på den nye russiske revolution…
Efter Sovjetunionens ophør blomstrede Ruslands vinproduktion kraftigt op, og i de senere år har man lagt vægt på tørre kvalitetsvine på de internationale druesorter som cabernet sauvignon, chardonnay og riesling uden dog helt at glemme de traditionelle plavai, separavi og traminer.
Flere steder har man hentet berømte wine makere til Rusland for at løfte kvaliteten, og det er lykkedes. Eksempelvis på Usadba Divnomorskoe, hvor den italienske konsulent og professor i vindyrkning, Riccardo Cotarella, fra Falesco er tilknyttet.
prosecco får til sammenligning bøllebank og et hårdt spark i kuglerne
Jeg har smagt mig igennem vine fra 3 af Ruslands tophuse, der ligger i området omkring Sortehavet. Alle forhandles i Danmark, og lad det være sagt med det samme: de mousserende vine fra Abrau-Durso gør det største indtryk.
Huset blev grundlagt i 1870 ved et dekret af den russiske kejser Alexander II. I mange år producerede man kun bordvin, men i 1896 lavede man de første mousserende vine, som har gjort Abrau til Ruslands måske mest kendte vinhus.
85% af deres mousserende vine er fremstillet på charmat-metoden, hvor vinen ligger i store tanke under andengæringen, mens de resterende 15% er gjort på champagne-metoden.
Eftersom den italienske prosecco typisk laves på charmat, sammenligner Abrau-Durso naturligt nok deres billige produktion med disse vine. Men efter mine begreber er den sammenligning helt fejlagtig. For godt nok er fremstillingsmetoden ens, men druesorterne er vidt forskellige.
På Abrau-Durso bruger man chardonnay, riesling, sauvignon blanc og pinot noir, og de er milevidt fra ordinær prosecco, der i direkte sammenligning får en gang bøllebank og et kæmpe spark i kuglerne.
Vi har smagt fire forskellige Abrau-Durso-vine
# Abrau-Durso Brut (chardonnay, riesling og sauvignon blanc)
Frisk duft af æblekerne med strejf af pære, stikkelsbær, lidt knækkede grene og grønne blade. Relativt let og frisk i smagen med masser af livlig syre og en let bitterhed i eftersmagen. God entrance-level-brut lavet på charmat-metoden, hvor vinen har ligget 9 måneder i ståltanke før aftapning.
Med deres Brut vil Abrau-Durso konkurrere med den italiensk procecco, men altså helt ærligt: det her er kilometer bedre end den bedste prosecco, jeg nogensinde har smagt.
For dem, der drikker knastør champagne, lyder de 10 gram restsukker måske af en del, men det smager heldigvis ikke igennem, da syren holder restsødmen fint på plads. De tre druer chardonnay, riesling og sauvignon blanc viser sig her at være en glimrende kombi.
Set til 99 kroner. Det er en skarp pris.
# Abrau-Durso Brut d´Or. Blanc de blanc 2016. (100% chardonnay)
Åben og frugtig blanc de blanc med et strejf af citrus, grønne æbler, lidt kridt, gær og en diskret bagkant af ristede nødder og toffifee. Letbenet og livlig mousserende vin med sprælsk syre og et lille pikant bitter-riv i afslutningen. Et fremragende alternativ til champagne med en rigtig ”blanc-de-blanc-renhed” i frugten – ja faktisk lidt af en champagne-killer lavet på netop champagne-metoden!
6-15 g er tilladt for en brut i Rusland, og her ligger vi på 7 gram pr. liter.
Set til 299 kr.
# Victor Dravigny, Brut 2014 (chardonnay, pinot blanc, riesling)
Her er riesling´en ret udtalt, og man finder indslag af grape, kiwi og en bagkant af petroleum. En høj syre gør den slank og rank i munden, og så besidder den i øvrigt et lille cremet præg af gær.
Nu er det ikke fordi, at vinkonkurrencer og medaljer i sig selv siger ret meget om vinen i glasset, men Victor Dravigny Brut har trods alt vist sin stabilitet gennem flere år ved at have opnået sølvmedalje i Decanter World Wine Awards 3 år i træk.
Set til 199 kr.
# Cuvée Alexander d. II, Brut (pinot blanc, pinot noir, chardonnay, riesling)
Alexander II er topvinen i porteføljen, og den fremstilles kun af druemateriale fra de bedste plots. Her er tale om en vin, der som en Grand Cru-champagne er lavet efter alle kunstens regler af de bedste druer og det første pres.
Næsen er vanvittig laber med toner af grønne grene, fermenteret spegepølse, citrus, lidt smør og våd kelim på den fede måde. Faktisk dufter den nærmest som om, den er fadgæret, ja lidt henad en Jacques Selosse, men det skulle den efter sigende ikke være (fadgæret altså)! Smagen er kompleks og intens med høj syreintensitet. Et brag af en vin til prisen !
Set til 299 kr.
Andre russiske vine i Danmark
Herudover har vi smagt vine fra huset Usadba Divnomorskoe og vingården Burnier.
I Danmark fås blandt andet Divnomorskoe´s Pinot Noir, East Hill (hvid), West Hill (rød) og så en chardonnay. Huset har – som ovenfor nævnt – fået konsulentbistand af Riccardo Cotarella fra Falesco i Lazio, og der er da også et internationalt over vinene. Særligt er deres chardonnay flot – en lille koldgæret fætter med udpræget frugtpræg i form af pivfriske grønne æbler, lidt citrus, græs og stikkelsbær. Smagen er slank med en lille, saltet mineralitet i afslutningen. Der er brugt en smule barrique her, og man har ikke foretaget fuld malolaktisk gæring, hvilket godt kan fornemmes i form af et insisterende syrebid, der virker forfriskende uden at blive aggressivt.
Set til 399 kroner
Vingården Burnier, der delvist er økologisk og biodynamisk, imponerer også med en stilren meget karaktertypisk viognier. Druens bløde cremethed og lave syre fornægter sig ikke (den kunne sådan set godt komme fra Condrieu i Rhône), men heldigvis er frugten frisk, hvilket gør den meget livlig i munden. Årgangen er 2017, og denne oser af abrikos, et lille ferskenpræg og et snift af kiwi. Glimrende!
Set til 199 kr.
De russiske vine forhandles af MENY Nordhavn, MENY Rotunden, MENY Domus Vista, MENY Borups Allé, MENY Rungsted, Kvickly Allerød, Superbrugsen Fredensborg & hos globalfoods.dk