Kort og godt fra Bordeaux – Château Palmer i topform

På Château Palmer (den evige 2er i Margaux) er biodynamik og Vin de Table (?) fremtiden, siger man … Meget muligt, men de gamle årgange er nu slet ikke så ringe endda.

Biodynamikken er kommet til Bordeaux og nu også til Palmer. Slottet forsøgt sig med biodynamik, og resultaterne er så gode, at de fra årgang 2014 er gået 100% bio. “Men vi har nu ikke tænkt os at skilte med det på flaskerne,” fortæller Thomas Duroux fra Palmer.

 

 “På Palmer kalder vi vores egen vin for en transvestit-merlot, fordi den er atypisk og særlig rig og svulmende midt på tungen

 

 VIN DE TABLE FRA PALMER

thomas-duroux-chateau-palmer-front-page1Herudover er Palmer begyndt at fremstille en Vin de Table (der som bekendt er nederst i hierarkiet i den franske vinlovgivning). En såkaldt Palmer Hermitage med navnet XIXth Century Historical Wine!

“Vi har genoplivet den gamle tradition fra The Good Old Days, hvor man købte vin fra den nordlige rhône-dal og puttede det i sin Bordeaux for at gøre den mere maskulin – noget som i øvrigt var helt lovligt indtil 1936, hvor Magaux fik sin egen appellation”, fortæller Duroux.

Vinen må selvfølgelig ikke kalde sig for en Margaux, da det bare er en simpel Vin de Table, og årgang må heller ikke skrives på etiketten. Men det er man kommet udenom ved (på etiketten) at angive et såkaldt Lot nummer 20.06, som indikerer, at årgangen for eksempel er 2006.

Helt simpel er den historiske vin dog ikke. Prisen ligger på linje med den almindelige Palmer. 80% af grundmaterialet kommer fra eget slot, mens cirka 20% af vinen stammer fra marker i Hermitage, Cornas og Côte Rotie. Der er ikke tale om drueopkøb, men derimod om køb af færdig vin. 2004 var første årgang.

 

 OGSÅ EN HVID PALMER

Kun få ved det, men der laves også en hvid Palmer – cirka 1200 flasker om året. Det er sådan set ikke nogen nyhed, men mere lidt af en velbevaret hemmelighed. Måske fordi den nærmest uopdrivelig. Andelen af ny eg ligger på omkring 20-30 %, og dermed er der ikke tale om en fadbombe, men en utrolig afstemthed mellem frugt og fad.

Vores smagenotater siger: Frisk og mineralsk med flot præg af citrus og en lille tone af ananas og fad. Vidunderlig renhed og slank i stil. Prisen ligger lidt over 1000 kroner, men den er det værd, når den en sjælden gang kan fås i Danmark.

LÆS OGSÅ: Australiens bedste vin hedder……..  

 

VERTIKAL-SMAGNING AF RØD PALMER

Vi var med, da slottet for nyligt var i Danmark for at præsentere nye og gamle vine. Eftersom Palmer er en såkaldt venstrebredsvin, ville man forvente høj andel af cabernet sauvignon, men de er kendt for at have meget merlot i vinene (knap 50%). Hos Palmer kalder man sin egen vin for en TRANSVESTIT-MERLOT, fordi den giver en særlig rigdom midt på tungen.

 “Andelene i Château Palmer er typisk 47% cabernet sauvignon, 47% merlot og resten petit verdot. Cabernet franc er fortid. Den fungerede ikke… 

 

Alter Ego (andenvinen) blev smagt i 2004, 2006 og 2009. Årgang 2006 blev en klar vinder her.

# Alter ego 2006. Let tone af ymer og solbær. God struktur og kompleksitet. Præsent tannin. Lækker klassisk vin.

Herefter Palmer i 2010, 2008, 2004, 1999, 1989 og 1979. 1999´eren er den personlige favorit.

# Château Palmer 1999: Nærmest lidt lukket i duft. Men en vidunderlig tone af ymer og vedhængt flæskekød dukker op. Strejf af mynte, solbær og blyant. Ren og rank i stil med en flot balance.

´79eren er lidt spinkel, men elegant. ´89eren flot og åben, men har ikke så megen eftersmag. 2004 forekommer lidt tør og lys i frugten. 2008 ekstremt flot og raceren i både næse og smag,  harmonisk med fin koncentration. 2010 bliver en mastodont, men kræver tid!

Vinene fås flere forskellige steder

Rolf

 

 

Related Posts