Sådan vælges den rigtige vin til grill

Sådan vælges den rigtige vin til grill

Jeg bliver tit spurgt, hvilken vin, der passer til grillmad? Den simple tommelfingerregel er, at man bare kan snuppe en oversøisk. Skal den være hvidt, så vælg en chardonnay. Skal den være rødt, prøv en shiraz (alternativt zinfandel, merlot eller grenache).

Det er de enkle svar, men grillmad kan jo være hvad som helst. Lige fra fisk og grøntsager til fjerkræ og rødt kød. Så vi giver lige nogle supplerende regler…

 

Når vi snakker grill-mad, er der en gylden regel: vinen må ikke være for tør. Grillmad går godt med sødme, så gå udenom for eksempel bordeaux og barolo

 

FISK
Roar chardonnayFisk på grillen er en klassiker. Generelt passer fadlagret chardonnay fint her, eksempelvis én fra Californien. Chardonnayens fedme, sødmegrad og fadets let ristede/røgede toner lægger sig ofte fint op ad til de røgede noter fra grill-maden.

Til skaldyr og mindre fede fisk er lettere hvidvine ofte et bedre valg. Elegant hvidvin med en smule frugtsødme er værd at prøve. Det kunne være en riesling fra Rheingau eller én fra Alsace.

 

GRØNTSAGER
Tomat, majs, og peberfrugt hører til de sødmefulde grøntsager. Også her passer en oversøisk chardonnay eller en pinot gris fra Alsace som regel godt.

Men til for eksempel friske asparges foretrækker jeg i stedet sauvignon blanc, fordi vinen har et frisk og grønligt præg. Sauvignon besidder oveni købet tit en lille aspargesagtig tone, der gør den særlig velegnet.

 

HUSK det med grill-marinaderne
Marinader kræver, at man tænker sig om en ekstra gang, inden man hiver proppen af flasken. Marinader af forskellig art har typisk noget sødme, hvilket stiller krav til vinen. Som udgangspunkt kolliderer tannin med sødme. Brug derfor en vin med lavt indhold af garvesyre. Samtidigt stiller marinader krav om lidt EKSTRA sødme i vinen – ellers virker den tør og benet.

 

FJERKRÆ
Til fjerkræ er både hvid og rød en mulighed. Fyldig, fadlagret chardonnay klarer typisk opgaven fint. Men foretrækker man rødvin, så er unge, oversøiske vine på for eksempel merlot gode, fordi de som regel ikke har så megen garvesyre. Blødhed og frugtsødme skal stå tydeligere frem i vinen end fadlagring og tørhed. Et europæisk alternativ kunne være en kvalitets-beaujolais i den tungere ende – eksempelvis en Morgon.

 

Læs også: vinen til pasta… her

 

RØDT KØD
Hertil går et utal af vine, så længe de har en god portion saftighed og solmoden frugt. Australske GSM-vine (grenache-syrah-mourvedre) og amerikanske zinfandeller er ofte gode, men en argentinsk malbec i den kraftigere ende er typisk også femragende til formålet ….

 rolf

 

Posted in: Mad&Vin-Guide

Leave a Comment (0) →