Vinen til Pasta

Vinen til Pasta

Mad og vin fra et bestemt område passer tit sammen. Når vi taler pasta, vil man umiddelbart kigge mod hjemlandet Italien. Og det er ikke helt tosset.

I sin grundsubstans er pasta let (selvom nogen vil sige, det ligger tungt i maven), og derfor vil lette vine som regel være bedre end kraftige.

Ja, ja – vi ved godt, at danskerne spiser pasta som hovedret belagt med et ordentligt bjerg af kødsovs, og det kan  kalde på kraftig vin. Men hvis man spiser pastaen, som den bør spises – altså hvor pastaen er i forgrunden – vil unge og lette vine typisk klare sig bedst.

 

TRE PASTA-KLASSIKERE

Grækenland - Argyros Assyrtiko VareliSom supplement til en pasta med tomatsauce er rødvin sjældent et hit. Medmindre man vælger én, der har en lille smule frugtsødme til at komplementere tomaternes sødme.
Oversøisk rosé er ofte et ganske godt valg i denne sammenhæng, eller en ikke for tør riesling (gerne én fra Alsace). Bliver vi i Italien, går man sjældent helt galt i byen med en italiensk chardonnay eller verdicchio – støvlelandets måske mest oversete vin. Det, man skal tage højde for er bare rettens kombination af syre og sødme. Den vin, man vælger, bør have lidt af begge dele.

 

Læs også: Mad og Vinsammensætning – Kend Grundreglerne

 

Til Pasta Bolognese er en ung, frisk rødvin at foretrække. Proteinerne fra kødet kalder nærmest på rødvin, men helst en let en af slagsen. Gå eventuelt efter en norditaliener som Valpolicella eller en livlig chianti uden fadlagring. Novello,- som er den italienske pendant til beaujolais, kan også være en mulighed, men dem ser man desværre kun sjældent på de danske hylder.


Pasta Carbonara har det i vores optik bedst med hvide vine. Eftersom retten typisk er lidt cremet og drysses med lidt saltet ost, vil den give problemer i forhold til mange rødvine. Prøv i stedet en chardonnay eller en pinot gris med lidt friskhed i syren, der kan rense munden og give den cremede carbonara lidt modspil.

 

Vidste du:
at en ægte carbonara laves UDEN fløde. Grundformen er pasta, æg, pancetta og revet ost. Hemmeligheden bag en god Carbonara er, at pastaen afkøles let ved tilberedningen. Giv den en kort tur under den kolde hane inden æg, pasta, og pande-indhold blandes! Ægget lægger sig rundt om pastaen i stedet for at koge ind i den. Carbonara er oprindelig en fattigmandsret fra Umbria, som ikke har noget at gøre med de mælkeproduktsbaserede retter fra eksempelvis Bologna.

Posted in: Mad&Vin-Guide

Leave a Comment (1) →