Hvilke rødvinsdruer er verdens bedste (del 2:2)

På Vinexpressen giver vi vores bud på verdens 4 bedste blå druesorter. I sidste uge skrev vi om kongen og dronningen af de blå druer: cabernet sauvignon og pinot noir. I denne uge er vi nået til den bondske charmetrold syrah, og den garvesyreholdige nebbiolo.

 

Syrah er den bondske charmetrold

Syrah er nok bedst kendt for vinene i den nordlige Rhône-dal. Guigal fra Côte-Rotie har for alvor skudt syrah-druen ind i superligaen. Huset er blevet verdensberømt for sine tre enkeltmarks-vine La Mouline, La Landonne og La Turque.

 

LÆS OGSÅ: Verdens bedste rødvinsdruer del 1:2 …. her

 

Ligesom pinot noir bliver den let benet, hvis den ikke får tilstrækkeligt med sol, men der skal til gengæld meget varme til, før den bliver decideret tung og kedelig. Måske derfor er den populær i rigtig mange vinområder såsom Australien (hvor den hedder shiraz), Grækenland og USA.

Philippe Guigal
Philippe Guigal

Karaktertrækkene varierer forbavsende meget med de klimatiske betingelser – lige fra det bondske og ofte let animalske i Rhône med toner af lyse bær og oliven til det mere bassede udtryk med masser af solmodenhed og brombærtoner på oversøiske destinationer.

 

Den garvesyreholdige nebbiolo

Nu vil nogen måske vente på merlot, som den sidste af verdens 4 bedste druesorter, men vi har valgt nebbioloen i stedet. Merlot er især god som blandingsdrue i for eksempel Bordeaux, men med få undtagelser er den sjældent så interessant alene. Derimod er den italienske nebbiolo enestående i både karakter og racerenhed.

Nebbioloen dyrkes primært i det Norditalienske område Piemonte, hvor den er ingrediensen i de berømte baroloer og barbarescoer. Druen er blandt andet unik, fordi den har en speciel karakter af viol, kirsebærsten, medicinskab og tjære. Samtidig har den masser af struktur i form af garvesyre, hvilket giver den potentiale til at holde i flere årtier.

Når den er bedst har den en luftighed som bourgogne med en indtagende sødme, men den har også et fast tanningreb, der surrer munden godt og grundigt sammen. Farven er fra naturens hånd lys, men mange producenter har arbejdet på at gøre den mørkere, fordi markedet efterspørger det.

Vinexpressen på Instagram

Related Posts