420 VINE KLOGERE – Årets smagning i Wiesbaden

420 VINE KLOGERE – Årets smagning i Wiesbaden

Et syrebad venter  os i Wiesbaden. 420 tyske vine – langt de fleste tænderskærende rieslinger i årgang 2012. Om den nye årgang siger de altid (producenterne), at den bliver stor, men denne gang er der sgu noget om snakken. 

Vand skal der til

Vand skal der til

På Vinexpressen har vi taget turen til Tyskland, hvor vi har smagt de unge vine, som enten lige er aftappet eller på vej til at blive det.

 

Everything was good in 2012, and there are so many wineries, that are getting better in Pfalz. It is crazy! Sophie Christmann, Weingut Christmann

 

ÅRGANG 2012

Producenterne er generelt enige om, at årgang 2012 har fået en hjælpende hånd af naturen. Modsat for eksempel 2010, der var noget ujævn med en generelt høj syre, er 2012 et homogent år med gode betingelser og et ekstremt højt bundniveau.

LÆS ARTIKEL: Rheinhessen – verdens mest spændende vindistrikt …. her

Under vores smagning står det mere og mere klart, at Pfalz er en vinder-region, der har formået at hive en formidabel jordbundskarakter frem i vinene samtidig med masser af spændstig frugt. Alkoholen er tilmed flot styret. Lige efter følger Rheinhessen og Nahe, der også har klaret sig umådelig godt.

 

RØDVIN DER OVERRASKER

Dynamic duo - Politiken og Jyllands Posten

Dynamic duo – Politiken og Jyllands Posten

Det er som om, at de dér tyskere er ved at få styr på de røde vine. Særligt finder vi nogle gode spätburgundere/pinot noir på årets smagning, (hvor vi tager et lille hop til årgang 2011). En god gammel bekendt, Michael Schmidt – Jancis Robinsons udsendte i Tyskland og ekspert i tysk vin – fortæller, at tidligere tiders sene høst og dominerende fadpræg var med til at gøre de tyske rødvine jammy og urtegrønne på samme tid. Over en bred kam har man droslet ned for fadene og er ikke så forhippede efter det overmodne præg længere, hvilket er ganske tydeligt i de unge vine.

LÆS REPORTAGEN: Tysk vin i verdensklasse…. her

Fire producenters rødvine skiller sig ud. Meyer-Näkel fra Ahr, Knipser (Pfalz), Rudolph Fürst (Franken) og ikke mindst Bernard Huber (Baden), der i øvrigt altid laver elegante vine på kalkholdig jordbund.

 

BEDSTE HVIDVINE

De bedste hvidvine kommer fra Pfalz og Rheinhessen.  Og min cykel er pumpet og klar til afhentning af såvel Wittmann og Kellers vine, når de bliver sluppet løs. Wittmanns Morstein bliver legendarisk og Kellers Hubacker med en anelse mere frugtsødme viser 2012 fra sin bedste side.

Skulle man pege de bedste vine fra Pfalz ud, er jeg ikke i tvivl. Knipser er i særklasse, men også Reichrat von Buhl, Bürklin Wolf og Mosbacher bliver konge.

 

Vidste du: At Rheingau tidligere havde mulighed for at lave tør vin med mere restsukker end de andre tyske vindistrkter – helt op til 13 gram pr. liter. Det er fortid fra og med årgang 2012. Nu hedder det 9 gram ligesom de andre. Det har i praksis betydet, at flere vine smager mindre af sukker og mere af jordbund.

rolf 

Posted in: Andre artikler, Laengere artikler

Leave a Comment (1) →