Vinen til julemaden

Vinen til julemaden

Hvad er bedst til JULEMAD med hele svineriet? Sidste år prøvede vi østrigsk hvidvin, da en anerkendt skribent foreslog det – men det duede overhovedet ikke. Vinexpressen giver dig bud på, hvilke vine, du skal gå efter …. og hvad du for alt i verden IKKE må åbne juleaften.

Den fede gås, anden og flæskestegen med rødkål, syltede agurker og svedsker er krævende. Vinen skal kunne mange ting på én gang.

 

Undgå de garvesyreholdige vine som bordeaux og barolo juleaften

 

HVAD ER VIGTIGT:

Frankrig - Chateauneuf du Pape Vieux Donjon1) Et højt indhold af alkohol, der kan rense munden for fedt. Man må gerne komme godt op i procenterne her

2) Sødme er et nøgleord. Der skal noget frugtsødme til at balancere det søde i julemaden

3) Der skal gerne være lidt friskhed til at hamle op med alt det sure

4)  Og for alt i verden: Fravær af tanniner/garvesyre er vigtigt i kombination med julemaden. Tørhed støder uheldigt sammen med det søde i julemaden og får vinen til at virke benet og blodfattig

 

AMARONERNE
Amaronerne har efterhånden fundet vej til danskernes julebord, men de er sjældent så gode, som mange gerne vil gøre dem til. Jeg har i flere omgange forsøgt mig med amaroner juleaften, men de har tendens til at skuffe, fordi de tit har for meget garvesyre. Personligt foretrækker jeg at vende blikket mod den sydlige del af Frankrig i stedet – eksempelvis Châteauneuf du Pape.

LÆS OGSÅ: Vinen til svampe …. her

 

CHATEAUNEUF DU PAPE´erne
De solmodne Châteauneuf du Pape´er kan være excellente i denne sammenhæng. Man bør gå efter de mere traditionelle af slagsen uden for megen garvesyre. Eksempler på gode producenter er Roger Sabon (Super Best) og Vieux Donjon (Erik Sørensen Vin). Førstnævnte laver også god Côtes du Rhône, som kan bruges til formålet.

 

PINOT NOIR
Man siger, at pinot noir er godt til fjerkræ, og det er det også! Men til julemaden har de klassiske bourgogne-vine det svært, fordi de bliver for lette og drukner på det kraftfulde julebord. Til gengæld kan de oversøiske pinot´er være glimrende. Et enkelt år fik jeg en argentinsk pinot fra Bodegas Fin del Mundo (en af de dyre fra Philipson Wine). Den sad lige i skabet.

 

OG SÅ ALLE DE ANDRE…..
Er man til amerikanske vine kunne man pege på de solmodne og alkoholrige zinfandeller eller en syditaliener; Taurinos vine (eksempelvis deres Salice Salentino) fås tit i Føtex, og de er særdeles gode sammen med julemad. Fælles for dem er deres solmodenhed og rigdom uden for megen garvesyre.
Nogen har foreslået riesling fra Østrig eller Tyskland med lidt sødme. På papiret en god vin, men i praksis drukner den ofte i de kraftige juleretter.

 

KLASSIKERE DER IKKE PASSER TIL JULEMADEN
Rød boburgogne – den er for let
Bordeaux – den er for tør
Barolo – den er også for tør

 

Posted in: Andre artikler, Mad&Vin-Guide

Leave a Comment (0) →