Asparges er en forårs-favorit med sin sæson fra start maj til slut juni. Vi har kigget på blandt andet klargøringen og vinvalget, der ofte beskrives som umuligt. Men det er det nu ikke…
KLARGØRING OG BEHANDLING AF ASPARGES
Grønne asparges skrælles som bekendt ikke. Typisk bøjes aspargesen og knækkes, hvorefter toppen dyppes i en gang kogende vand i cirka 1 minut eller spises rå. Alternativt kan man pensle dem med en gang olie og give dem knap 5 minutter på grillen – fantastisk!
De hvide skrælles cirka 3 centimeter fra toppen og nedefter. Toppen er det ypperste og skal selvfølgelig ikke lade livet. De hvide asparges skal have cirka 3 minutter i let saltet vand. Vendes de efterfølgende i en gang smør, bliver de bare super lækre.
ASPARGES OG VIN
Asparges og vin anses ofte for at være umuligt, eller i hvert fald en af de vanskelige kombinationer på grund af aspargesens bitterhed og syre. Det kan føre til endeløse diskussioner, men man skal nu heller ikke gøre det mere svært, end det er!
LÆS OGSÅ: Vinen til pasta …..
En frisk, let og sprød vin med god syre og uden fadlagring, vil typisk matche de friske asparges fint. Prøv for eksempel en sauvignon blanc. Den har typisk masser af ”grønlighed” i smagen og ofte en snert af netop asparges. En østrigsk grüner veltliner eller tysk riesling kan også gå an på grund af den livlige syre. I Frankrig drikker man tør muscat, og blandt vinskribenter er der konsensus om, at den fra Alsace må være favoritten.De hvide asparges er lidt federe og knap så kraftige i smagen, men langt hen ad vejen kan man gå samme vej med hensyn til vinvalg. Personligt synes jeg dog ofte, at sauvignon kan have en tendens til at blive lidt for aggressiv i smagen.
Kort om grønne og hvide asparges:
Aspargesplanten er en flerårig plante. Hypper man jorden op om stænglerne, får skuddene ikke lys. Uden lys ingen farve = hvide asparges. De stængler, som får lov at vokse op i lyset, bliver derimod til grønne asparges. Specielt de grønne er velegnede til frysning, mens de hvide er knap så brugbare efter en tur i kummefryseren.
One thought on “Vinen til grønne og hvide asparges – sådan gør du….”
Comments are closed.