ASPARGES OG VIN – sådan gør du….

Asparges er en forårs-favorit med sin sæson fra start maj til slut juni. Vi har kigget på blandt andet klargøringen og vinvalget – der ofte beskrives som umuligt – men det er det ikke…

 

KLARGØRING OG BEHANDLING AF ASPARGES

Grønne asparges skrælles som bekendt ikke. Typisk bøjes aspargesen og knækkes, hvorefter toppen dyppes i en gang kogende vand (cirka 1 min) eller spises rå. Alternativt kan man pensle dem med en gang olie og give dem knap 5 minutter på grillen – fantastisk!

De hvide skrælles cirka 3 centimeter fra toppen og nedefter. Toppen er det ypperste og skal selvfølgelig ikke lade livet. De hvide skal have cirka 3 minutter i let saltet vand. Vendes de efterfølgende i en gang smør, bliver de bare super lækre.

 

ASPARGES OG VIN

Asparges og vin anses ofte for at være umuligt – eller i hvert fald en af de vanskelige kombinationer på grund af aspargesens bitterhed og syre. Det kan føre til endeløse diskussioner, men man skal nu heller ikke gøre det mere svært, end det er!

 

LÆS OGSÅ: Vinen til pasta …..

 

En frisk, let og sprød vin med god syre og uden fadlagring, vil typisk matche de sprøde og friske asparges fint. Prøv for eksempel en sauvignon blanc, der har masser af ”grønlighed” i smagen og ofte en snert af lige netop asparges. En østrigsk grüner veltliner eller tysk riesling kan også gå an på grund af den livlige syre. I Frankrig drikker man typisk tør muscat, og blandt vinskribenter er der konsensus om, at den fra Alsace må være favoritten.De hvide asparges er lidt federe og knap så kraftige i smagen, men langt hen ad vejen kan man gå samme vej med hensyn til vinvalg. Personligt synes jeg dog ofte, at sauvignon kan have en tendens til at blive  lidt for aggressiv (læs markant) i smagen.

 

Kort om grønne og hvide asparges:

Aspargesplanten er en flerårig plante. Hypper man jorden op om stænglerne, får skuddene ikke lys. Uden lys ingen farve = hvide asparges. De stængler, som får lov at vokse op i lyset, bliver derimod til grønne asparges. Specielt grønne er velegnede til frysning, til gengæld er de hvide knap så brugbare efter en tur i kummefryseren.

rolf

Facebook - Like us on Facebook

 

Related Posts

One thought on “ASPARGES OG VIN – sådan gør du….

Comments are closed.