Chile er kendt for tunge rødvine med masser af frugtsødme og alkohol. Men der er sket noget opsigtsvækkende. En stor del af vinhuse er blevet optagede af mere elegance, og derfor finder man kølige lommer og skråninger, der kan give noget mere friskhed til vinene.

 

Chile er kendt for solmodne rødvine, men faktisk er landets bedste vin hvid….

 

errazurizEn varm efterårsdag smager vi på vinene fra Errazuriz, der altid har været meget robuste. De røde er stadig tunge (omend ikke Michel Rolland-tunge som før i tiden). Hverken jeg eller min sidemand fra Jyllandsposten er her specielt imponerede, men pludselig sker noget uventet.

 

Læs også: Australiens bedste vin hedder….her

 

Efter 5 årgange af topvinen Forunders Reserve til cirka 600 kroner flasken, bliver der smækket 2 chardonnayer på bordet fra Aconcagua Costa.
Området er kendertegnet ved kølighed og jordbund af skifer samt flint.

I den ”almindelige” Aconcagua Costa 2014 finder vi en relativt kølig næse med toner af citrus og ananas. Meget elegant vin med et fint citrussyrebid, der kan minde rigtig meget om god Rully. Pris 165 kr.


Og så til smagningens helt store hit
:

Las Pizarras Chardonnay 2014: vidunderlig duft af sød grape, ananas og et mineralsk præg af netop skifer. Super velintegreret fad (kun 20% ny eg) og masser af syrefriskhed. Et fravær af present alkohol, giver den en umådelig flot balance. Vi tøver ikke md at udnævne den til Chiles bedste vin med rødvinen Almaviva (joint venture-projektet mellem Concha Y Toro og Rothschild) som en klar to´er. Et brag af en vin, der kun laves i omkring 200 kasser. Pris 495 kr. (pt. udsolgt).

De to chardonnayer efterfølges herefter af en pinot noir, Las Pizarras 2014, også fra Aconcagua Costa: ligeledes et fint skiferagtigt præg med strejf af kirsebær og støv. Elegant med lækker stenfrugtsbitterhed. 98 point af den amerikanske vinanmelder James Suckling, der tidligere skrev for Wine Spectator, er måske lige i overkanten, men der er et vidunderligt pinot-udtryk, der er sit helt eget. Pris 795 kr.

På VineXpressen er vi begyndt at tro på Chile i fremtiden….

  • Vinene forhandles af H. J. Hansen Vin

Facebook - Like us on Facebook

Related Posts