Kan man blindt smage, når man har en dansk vin i glasset? Og kan dansk vin overhovedet drikkes?
På Vinexpressen har vi taget ”temperaturen” på dansk vin ved det årligt tilbagevendende Danske Vinskue, hvor vi sad i dommerpanelet.
Konklusionen først: hovedparten af de danske rødvine drikkelige og behagelige – kun få vine blev disket. De søde vine på kryoekstraktion er spændende, om end der skal arbejdes med teknikken. Kryoekstraktion er en pendant til Eiswein, hvor man kunstigt fryser druerne (eller druesaft) for derefter at adskille den søde most fra vandet og til sidst gære den til sød vin.
Hedvinene er foreløbigt det svageste punkt i dansk vindyrkning. Kvalitetsniveauet på de indsendte vine var meget lavt. Besynderlige aromaer og for lidt saft og kraft får de fleste hedvine til at fremstå alkoholiske og uharmoniske. Her har dansken virkelig en udfordring.
Men – vi har i Danmark stort held med at lave nogle elegante hvidvine, som besidder frisk syre og god nerve. Man kunne måske tro, at de danske hvidvine var hvinende syrerige på grund af klimaet, men der er faktisk en hel del perler i mellem.
LÆS OGSÅ reportagen fra sidste års danske vinskue…. her
Jeg får lyst til bare at nævne én vin, som faldt i dommerpanelets smag og dermed fik en bronze-medalje, hvilket betyder, at vinen har opnået minimum 14 ud af 20 mulige points: Rosenbækvin på druen solaris. Her er tale om en imponerende, fadgæret hvidvin med en vidunderlig og let undermoden duft med en snert af grønne blade, stikkelsbær samt våd kelim. Blød i mund og samtidigt et saftigt og lækkert syrebid. Imponerende! Jeg selv havde den på 16½/20 point på min stemmeseddel.
Endnu engang er sammenfatningen, at dansk vin er på vej, og hvem ved – med klimaforandringer og mere erfaring med wine making bliver dansk vin super spændende at følge. Og for at vende tilbage til indledningsspørgsmålet – flere af vinene er i dag så godt lavet, at man blindt slet ikke vil kunne spotte dem som danske!
rolf