Georg Riedel – manipulation med vores sanser

Vi befinder os i Tivoli, hvor glasmesteren og illusionisten Georg Riedel forsøger at overbevise et skeptisk publikum om, at den mad vi spiser smager forskelligt afhængigt af, hvilket vinglas vi vælger…..

Det er for de fleste nok ikke nogen hemmelighed, at en stor rød bourgogne smager anderledes, når man drikker den af et specialdesignet Riedel-glas, end når man drikker den af et tandkrus. Selvom væsken i praksis er den samme (og der reelt ikke kan være nogen forskel på vinen) har de fleste den oplevelse, at vinene er forskellige. Men at påstå, at glasset også ændrer smagen af maden …… den skal man vist længere ud på landet med.

Georg Riedel

“Ja, det sagde Robert Mondavi også, da jeg besøgte ham for efterhånden en del år siden. Han rystede opgivende på hovedet, da jeg påstod ved at glassets form og størrelse har betydning for, hvordan en given ret folder sig ud.”

 

DERFOR SMAGER VIN FORSKELLIGT I FORSKELLIGE GLAS

“Foran jer har I 3 forskellige glas. Et stort pinot noir-glas, et syrah-glas og et cabernet-glas. Prøv nu at hælde iskoldt vand ned i de forskellige glas og tag en lille slurk. Og læg så mærke til, hvor på tungen vandet lægger sig.”

Vi tager en slurk af det kolossale 1,1 liters pinot-glas og bemærker, at vandet først rammer tungespidsen, hvor vi normalt smager sødt. Derefter glider det ud på siden af tungen, altså dér hvor vi smager surt.

Efterfølgende tager vi en mundfuld vand fra syrah-glasset. Vandet glider først og fremmest ind midt i munden for at lægge sig bagest på tungen, hvor man opfanger bitterhed.

Som rosinen i pølseenden smager vi det køleskabskolde vand fra det såkaldte cabernet-glas. Overraskende nok breder vandet sig her ud på hele tungen.

“Aha, dér kan I se. Størrelsen, formen og åbningens diameter ændrer vores grundlæggende oplevelse, fordi væsken rammer tungen forskellige steder i munden. Sådan er det selvfølgelig også med vin. Glasset får således den enkelte drue til at smage forskelligt afhængigt af, om vi bruger et tandkrus til et specialdesignet vinglas!”

Årsagen til, at vi er sat til at foretage det lille eksperiment med iskoldt vand er, at det sensoriske indtryk på tungen bliver meget tydeligt, når væsken er kølig og ikke smager af noget. Efterfølgende afprøver vi forskellige vine i de 3 glas. Det viser sig, at der er kæmpe stor forskel på vores oplevelse.

 

LÆS OGSÅ: VIN & SERVERINGSTEMPERATUR….. her

 

Selvom mange ikke bare hælder vinen ned, men derimod gurgler den godt rundt i munden, har det vist sig, at vores første perception er den, vi holder fast i. Førstehåndsindtrykket af vinen er med andre ord helt afgørende for, hvilken helhedsoplevelse vi får.

 

GLASSET ÆNDRER SMAGEN AF DET VI SPISER

“Tag nu et stykke hvidt chokolade og smag det sammen med den samme rødvin fra de tre glas” .

Egentlig passer chokolade jo slet ikke til tør rødvin, men vi overgiver os til eksperimentet.

Hvid chokolade forekommer først og fremmest sød og (modsat mørk chokolade) ikke bitter. Det viser sig, at vin til hvid chokolade er klart bedst i pinot-glasset, hvor vinens sødme fremhæves på tungespidsen. Det fungerer faktisk ret godt. Eller ikke så dårligt, som man måske kunne have frygtet!

“Nu prøver vi med mørk og bitter chokolade. Hvad synes I passer bedst…..?”

Alle i salen er enige. Vores ballonformede glas – der før klarede den hvide chokolade med elegance – er elendigt til bitter chokolade. Til gengæld er den mørke chokolade langt bedre i de to glas, hvor vinen rammer bagest i munden. Særligt det høje cabernet-glas giver bitterheden modstand.

”Vi kunne have gjort det samme med forskellige småretter, men chokoladen kræver ingen forberedelse,” siger Georg Riedel.

Smagsbedrag eller stemningsbedrag? Vinen er den samme, men den smager  forskelligt afhængigt af glassets størrelse og form. Og chokoladen ændrer tilsyneladende også karakter. Manipulation eller ej …. prøv det selv. Der er noget om snakken! Selv Mondavi måtte overgive sig.

* NOTE: Med til historien hører, at den hvide chokolade er smagt sammen med pinot noir i alle tre glas, mens den mørke og bitre chokolade blev testet med cabernet sauvignon – noget der oplagt har en forstærkende effekt på olevelsen

Related Posts

One thought on “Georg Riedel – manipulation med vores sanser

Comments are closed.