Samtalen er i gang mellem vinimportøren og en restauratør. ”Naturvin er en døgnflue”, siger importøren. Restauratøren nikker: ”Ja, det kan sgu godt være, at nogen kalder naturvin rent, men der er ikke noget mere uhygiejnisk end vin, hvor man stræber efter ikke at svovle. Den slags vin skal ikke ind i min restaurant.”

Bag dem står klummeskribenten: Det kan godt være, de kalder naturvin for en døgnflue. Det sagde man også om mobiltelefonen, diskokuglen og internettet. De kommer til at æde deres ord igen!

 

“Visse vasse. Lidt svovl og pesticidrester tager man vel ikke skade af?

 

Skulle naturvin være værre end konventionel vin? Næppe! For at sætte tingene lidt i perspektiv undersøgte den svenske tv-kanal, TV4, for nyligt indholdet af giftstoffer i 10 populære vine. Det viste sig, at fire af Sveriges bedst sælgende Bag-in-Box-vine indeholdt store mængder pesticidrester. Nå ja – visse vasse. Lidt pesticidrester tager man vel ikke skade af?
Men nu er det bare sådan, at forskere kobler pesticidrester sammen med åndedrætsbesvær, hovedpine, snotnæse og maveproblemer. For slet ikke at tale om langtidsvirkningerne, som sikkert kun få kender til. Sammenholdt med den godkendte dosis af pesticider i almindeligt drikkevand, lå værdierne på op til hele 55 gange højere.

 

“Begrebet naturvin lader sig ikke endeligt definere, men man er enige om, at det som udgangspunkt er vin lavet på økologiske og biodynamisk dyrkede druer

 

Og så er det, at man kan undre sig lidt over vinimportøren og restauratøren, der elsker at hade naturlige vine, hvor man ikke sprøjter med pesticider, og hvor man minimerer tilsætningen af svovl. De påstår, at vinene smager oxideret, at de ikke kan lagre, og at de er i risikozonen for at blive fejlbehæftede.

 

LÆS OGSÅ KLUMMEN: Så lidt vin kan der være i en flaske…. her

 

Klummeskribenten forstår dem egentlig godt, men det kan bare konstateres, at de må have smagt de forkerte flasker. Og dem er der en del af! Det er åbenlyst, at man skal være en langt bedre wine maker for at lave naturvin end konventionel vin, eftersom der er højere krav til hygiejne, renhed og omhyggelighed, når man ikke tilsætter svovl eller sprøjter markerne med pesticider for at udrydde svamp, råd og utøj i vinmarken. Men de gode producenters vine ….. waou, de smager af vin! Og som regel langt bedre end pesticid-vinene. Ja tak til naturvin, diskokugle, internettet og mobiltelefonen. If you can´t beat them join them….

 

[notification style=”success” font_size=”12px” closeable=”false”] Hvad er naturvin: Som udgangspunkt intervenerer man så lidt som muligt i vinfremstillingen og bruger for eksempel naturligt gær (i stedet for industrifremstillet). Herudover anvender man ikke svovl – eller i hvert fald så lidt som overhovedet muligt. De uskrevne regler siger 30 mg/l for rødvin og 40 gr. for de hvide. Høstning sker manuelt. Der forekommer ikke enzymbehandling og sidst, men ikke mindst undgås helst klaring og filtrering af vinene [/notification]

Jeronumus Klumme er stedet for sure opstød og anonyme indlæg. Denne gang er den skrevet af en af Vinexpressens faste læsere.

Related Posts