Murganheira fra portugisiske Tavora Varosa er specialister i mousserende vine

Tavora Varosa – specialområde for mousserende vin i Portugal

De færreste forbinder Portugals varme med mousserende vin, men i det ukendte Tavora-Varosa er man specialister i bobler. Og der er spændende vine at hente i området, som jeg netop har besøgt på en lille rundtur. Dem vender jeg tilbage til…

 

Hvor ligger Tavora-Varosa

Tavora-Varosa er nærmest klemt inde mellem de to berømte rødvinsdistrikter, Douro og Dao, i det nordlige Portugal. Vinmarkerne ligger i 500- 800 meter over havets overflade, og det giver en god kølighed, som er en afgørende faktor, når man laver mousserende vin.

 

Klimaet

Nogle vil kalde klimaet semi-kontinentalt. Man har masser af varme om dagen kombineret med relativt kolde nætter, hvilket holder godt på syren i druerne. Faktisk er det et af de køligste områder i Portugal.

Selvom der også laves både rød- og hvidvin i området, er langt den overvejende del af produktionen mousserende, fordi de klimatiske betingelser taler for det.

 

Druesorter

Cirka halvdelen af Tavora Varosas vinmarker er beplantet med malvasia fina. Herudover finder man grønne sorter som bical, gouveio, cerceal og fernao pires, der formentlig er ukendte for de fleste. Af blå druesorter har man blandt andet tinta barroca, tinta roriz, touriga nacional og touriga franca, som man eksempelvis kender fra portvinsdistriktet Douro.

 

Læs også: Lugana – et smørhul for Italiensk hvidvin…

 

Desuden er det tilladt at dyrke champagne-druerne chardonnay og pinot noir. Nu skulle man måske ikke tro, at den ellers skrøbelige pinot ville klare sig godt i Tavora-Varosa, men den anvendes faktisk til nogle af områdets topvine.

 

Vinene i Tavora Varosa

Der laves som nævnt en lille smule rød og hvidvin i området, men det er primært mousserende vine, der satses på. Hele 90% af produktionen er bobler. Pt. har man i Tavora-Varosa kun 8 producenter af espumante, som det hedder på portugisisk. Til gengæld er det hér, man finder Portugals mest berømte producent af mousserende vine, Murganheira.

 

Jeg har smagt…

På min smuttur besøger jeg netop Murganheira, hvor jeg fornemmer, hvad området kan. Eksempelvis deres # Malvasia Fina 2018: duften er  ren og frisk med indslag af citrus, græs, æbler og stikkelsbær. Med sine 4 gram restsukker virker den knasende tør i munden. Smagen forekommer stram og benet uden at blive anæmisk. En glimrende enkeltdruevin, hvilket snarere er undtagelsen snarere end reglen i Portugal 90/100. (Set 11€ i Portugal).

Herudover smager jeg husets topvin # Vintage Pinot Noir 2013. Næsen er super lækker med indslag af ristede mandler, rugbrød, æblekerner og citrus. Jeg får et øjeblik mindelser om champagne. Læg dertil en betagende blød mousse, masser af dybde og cremethed. Herudover fin mundfylde og friskhed kombineret med et lille bitterriv i eftersmagen 91/100. (Set til cirka 25 € i Portugal).

Bravo Murganheira og Bravo Tavora-Varosa!

I Danmark er vinene fra Murganheira spottet hos Adelino

Vinexpressen på Instagram

Related Posts

Skriv et svar