Brane-Cantenac vertical tasting

Vertikalsmagning af 2. cru slottet Brane-Cantenac

Hvad rimer på cedertræ, solbær, grafit, underskov og racerenhed? Moden Bordeaux, og det er lige dét, jeg er på vej til.

Målet er Søllerød Kro, hvor Bichel Vin afholder vertikalsmagning af Chateau Brane-Cantenac, og den mulighed lader jeg ikke gå fra mig. Slottet har for mig altid været indbegrebet af elegance og finesse, hvilket Lurton-familien ikke har ændret på gennem tiden.

Til gengæld er kvaliteten gennem årene blevet bedre og særligt bundniveauet. Det fornemmer man allerede ved de tre første flasker, hvor vi smager husets anden- og tredjevine. Specielt er tredje-vinen et lille stjerneskud, og det vender jeg tilbage til …

 

Husets rødvine

Stilen på Brane-Cantenac er klassisk Margaux med overvægt af cabernet skarpt efterfulgt af merlot og så en smule cabernet franc. Herudover eksperimenteres man med små mængder carmenere og petit verdot. I øvrigt med stor succes!

Andenvin, Baron de Brane, er ikke en klassisk andenvin, hvor man bruger frasorteret druemateriale. Baron de Brane kommer fra udvalgte marker i området, så der er tale om parcel-selektion fremfor kvalitetsselektion.

Hvad angår tredje-vinen, Margaux de Brane, så kan man måske her i højere grad tale om left overs fra den øvrige produktion og vin fra unge stokke. Ikke desto mindre overrasker den både mig, og alle andre i selskabet, med sin finesse og Margaux-typicitet.

 

Årgangstro vine

Nogle mener, at man er blevet så gode til at lave vin i Bordeaux, at der ikke længere er tale om dårlige årgange. Det kan uden tvivl diskuteres. Faktum er dog, at området ligger i et omskifteligt klima, hvor vinene bliver meget forskellige fra år til år.

Det bliver helt tydeligt under smagningen – hvor vi udover de mindre vine – smager Brane-Cantenac i 2021, 2020, 2017 og 2009.

 

Vi smager ….

# Margaux de Brane 2021 (3. vinen)
2021 var et klassisk år på Brane, hvor man lavede vine, der oser af elegance. Margaux de Brane har først og fremmest en bedårende og ultimativt lækker næse. Lyse, rød bær toppes op af cedertræ og blyant. Masser af typicitet, og jeg er ikke i tvivl om, at der er Margaux-vin i glasset. Enkel og stilren med flot karakter. 90

# Baron de Brane 2021 (2. vinen)
Næste vin er andenvinen Baron de Brane i samme årgang, hvor den klassiske elegance igen får frit løb. Duften er simpelthen vidunderlig med indslag af solbær, cigarkasse og lidt grafit. Pt. forekommer den en smule lukket i smagen, men lidt muld og en tone af jern dukker op. Der er brugt 20 ny eg, og det giver blandt andet en smule mere kompleksitet og fylde end det, man fornemmer i  Margaux de Brane. 92

 

# Baron de Brane 2018
En meget varm og tør årgang, hvilket har indvirket på Baron de Brane i 2018. Der er masser af dybde, ekstrakt og stor fylde. Men jeg fornemmer også en anelse knap modne tanniner i eftersmagen, som muligvis kan tilskrives lidt tørkestress.
Næsen her er top lækker med strejf af velhæng flæskekød, lidt indslag af spegepølse og begyndende toner af underskov. En rig og koncentreret vin, der besidder en lille krydret kant i finalen. 91

 

 Og så til de store vine… 

# Chateau Brane-Cantenac 2021
Wow en luksusnæse. Igen utrolig flot elegance fra 2021. Mørke bær og et poleret skvis af vanilje vælter op ad glasset. Elegant, tilbagelænet og slank i munden. Frugten er umådelig ren og en dejlig friskhed er piftet op med de klassiske tanniner i afslutningen. Ikke den største af de smagte vine, men helt klart den mest elegante… 93+

 

# Chateau Brane-Cantenac 2017
Monster lækker fætter fra 2017, der går for at være elegant, frisk og klassisk med en nærmest burgundisk elegance. Ja alt det, jeg personligt er så vild med! Allerede ved første snif dukker der en lækker, lille grønlig tone op, som efterfølges af en helt vidunderlig og ret veludviklet bagkant af våd efterårshave, svampe, flæskekød og lidt ymer. Læg dertil et karakterfuldt dryp af grafit og solbær flankeret af en omgang  modne og sexede tanniner. Bravo… 95+

 

Læs også: Det skal du se, når du er i Bordeaux

 

# Chateau Brane-Cantenac 2009
Varmen var et issue i 2009, og vinene kan have tendens til lidt tør garvesyre. Men det er efter min mening ikke tilfældet med Brane i 2009, hvor modenhed og tyngde coexisterer med raceren elegance.  Den er flæsket og animalsk med strejf af våd kælder og lidt strandvasker på den überfede måde. Læg dertil en kanonade af mørke bær, cigarkasse, tobak og læder bøffet op med en lille tone af grøn peber.

Enorm kompleks vin, hvor man finder en lille skefuld urt i afslutningen. Nogle vil måske mene, at en margaux ikke skal have et grønt præg, men i min optik giver det en slubrende friskhed til den lidt vamsede bærfrugt. 96

# Chateau Brane-Cantenac 2020 Magnum
2020 anses for en stor årgang. Den var svær med meget varme i modningsperioden, men regn i midten af august reddede høsten. 2020 er lidt lavere på alkohol end i de rigtig varme år som 2018 og 2015 og hurra for det. Samtidig finder man enorm elegance og finesse uden at miste ekstraktrigdom og kompleksitet.

Igen må jeg bare sige wow. Vidunderlig og en smule landevejsstøvet duft af mørke bær, ymer og kærnemælk. Tæt og saftig i smagen, der løbes i mål af et par nærmest perfekt modne tanniner. Jeg er fan. 96….

Vinexpressen på Instagram

Related Posts

Skriv et svar