Flyet lander i Milano, og turen går mod Piemonte. Fire dage med Barolo, Barbaresco og et par ukendte områder som Erbaluce di Caluso og Rubino di Cantavenna venter. Her får du et udpluk af de absolut bedste vine på min rundtur.
Sara Vezza – Barolo i verdensklasse
Vi starter i Barolo-land, hvor Sara Vezza har sat turbo på kvaliteten. En serie baroloer viser potentialet, og et festfyrværkeri af vine ender med Millenovevento 48 – Riserva 2016. Vinstokkene til dette monster er plantet i 1948, og Sara har givet den hele 3 måneders skindkontakt. Og virker det? Ja for fanden!
Millenovevento er vild Barolo, hvor en åben og imødekommende bærfrugt kombineres med en enorm koncentration. Læg dertil et strejf af hø og halm, som køres i mål med masser af saftige og bløde tanniner, der bider de helt rigtige steder i munden. Mama mia … 95+
G. D. Vajra – den suveræne klassiker
Er man Barolo-fan kræver G.D. Vajra nok ingen introduktion. Huset er klassisk i sin stil, og der er ingen indflydelse af ny eg i deres nebbiolo-vine. I min optik er Vajra blevet bedre og bedre med årene. Jeg smager ikke én eneste vin, jeg ikke kan lide. Det hele kulminerer med deres Barolo Bricco delle Viole 2019, der regnes for en absolut topårgang.
Druerne på marken var tidligere ofte svære at modne, og det har typisk været en af de marker, der blev høstet til sidst. Den høje beliggenhed medfører relativt lette vine med fokus på elegance. Wow en langdistance-runner. Smager allerede fantastisk nu. Luftig og samtidigt velstruktureret med strejf af kål. Herudover let balsamiske noter, der suppleres af lidt jordbær og kirsebærsten på toppen. Vajra er i min verden på vej op i superligaen. 95
Mura Mura – det sprit nye stjerneskud
Næste vin på min hitliste kommer fra et helt nyt hus, Mura Mura, der er lavet af manden, som stiftede iskæden Grom Gelato. Grom blev solgt i 2015 til Unilever for et ukendt antal millioner. Pengene er blevet investeret i adskillige vinmarker, en spektakulær kælder og et luksus resort, der ligger i Montegrosso d´Asti ca. 40 minutters kørsel nordøst for Barolo.
Tjek også Pineau des Charentes – Frankrigs største vinhemmelighed…
Jeg må bare sige, at alt jeg smager hos Mura Mura er godt. Vi når dog toppen ved husets Barbaresco 2019, der sidder lige i krydset. Vidunderlig duft af kirsebærsten, blå blommer og lidt B-vitamin (på den fede måde). Læg dertil et strejf af bouillontern og tobak. En toplækker tørhed i smagen flankeres af en utrolig blød og indtagende frugtsødme. Bang det er godt… 95
Paolo Manzone – den underspillede stjerne
I hjertet af Barolo – lige udenfor Seralung d’alba – finder man Paolo Manzone. Huset er måske ikke det største navn i området, men deres Barolo Meriame 2019 kan noget helt særligt. Og så blev den i øvrigt kåret i 2023 af Decanter som Best in Show i magasinets World Wine Award.
Den er lavet på 75 år gamle vinstokke og lagret i 26 måneder på store 5-10 år gamle fade. Vidunderlig duft af tobak, lidt fernis, søde røde bær og kirsebærsten. Masser af ekstrakt kombineres her med en enorm dybde, blød frugtsødme og saftige tanniner. 94-95
La Giribaldina – Barbera, når det er bedst
Har du hørt om La Giribaldina? Sikkert ikke, for det er et relativt lille familieforetagende, der laver barbera-vine i Calamandrana/Nizza. Huset ligger lige knap 1 times kørsel fra Barolo i nordøstlig retning.
Jeg må ærligt tilstå, at barbera normalt ikke hører til mine favoritter, men da jeg smager Giribaldinas Superiore Valsarmassa 2019, sker der noget magisk i min mund. Den er klassisk og ren med en formidabel balance. Frugten er sødlig uden at være for sød, og så har den heller ikke fået et ordentligt skud fad, der har tendens til at give noget uhensigtsmæssig oxidation til druen.
Faktisk er den meget klassisk barbera med et viff af æblekerne, kirsebærsten, et knæk af grønne grene og stødt sort peber. Pt. forekommer den en anelse reduktiv, men der er en fantastisk balance mellem ekstrakt, syre, frugtsødme og alkohol. Bravo! 92
Læs med i næste uge, hvor jeg går lidt dybere ned i topvinene fra de mere ukendte områder som Erbaluce di Caluso, Rubino di Cantavenna, Gabiano og Montegrosso d´Asti …