James Bond sipper til indholdet i sit glas og siger henkastet: 1928. Aha, der fik jeg Dem, Bond. Sherry er ikke en årgangsvin, svarer 007s materialeforvalter Q. Jeg refererede naturligvis til det år, soleraen blev startet, kommer det så fra Bond.
Vinverdenen er fuld af legender om smagere med de mest utrolige evner. Mænd (det er det oftest) som blot behøver at snuse til den røde væske i glasset for at konstatere, at det drejer sig om Château Palmer 1978 (Bordeaux: red.), lavet på druer plukket i det sydøstlige hjørne af parcellen ved en temperatur på 17-19 grader af en pukkelrygget belgisk kvinde i slutningen af trediverne.
Det er naturligvis løgn og latin (og blær). Blindsmagning drejer sig om at kunne sige noget fornuftigt om det, der er i glasset. Denne klummist har set højt ansete vineksperter gå i vandet på både druetype og kontinent af den smagte vin. En desværre nu afdød dansk ”vinguru” fik af drillesyge arrangører serveret den samme vin to gange og gættede vildt forskelligt på både alder, druetype og herkomst.
En anden, særdeles kendt dansk vinmand, nægter af samme grund kategorisk at deltage i offentlige blindsmagninger. Hans argument er: Hvis han gætter rigtigt, er det svineheldigt, men blot hvad publikum forventer. Mere sandsynligt er det, at han gætter mere eller mindre hen i vejret.
Blindsmagning kan være en underholdende, men svær selskabsleg blandt venner, men man risikerer så sandelig også at sætte sit gode ry som vinsmager på spil. Der skal en god portion held og forstand til for at gætte rigtigt.
Jeronimus
Indholdet i Jeronimus´ Klummer er et udtryk for gæsteskribentens egne holdninger til diverse emner.
Læs også Jeronimus´ sure opstød om vinbranchens Cash and Carry-salg og uigennemskuelige prispolitikker, hvor man skal købe 12 flasker for at få rabat …. her
One thought on “Held og forstand”
Comments are closed.