Brug din Somersby til noget fornuftigt. Rens kloakken med den eller forær den til en kommende student. Lykken vil formentlig være stor!

Men vil du gøre noget godt for dig selv, så hop med på den nye cider revolution i Danmark og gå en stor bue udenom Carlsberg Groups sommerhittende, mainstreamprodukter, der smager af halsbrand.

På VineXpressen har vi smagt 3 forskellige cidere fra en af Frankrigs bedste producenter (eller poire´er, som de hedder, når cideren er fremstillet på pærer) og sammenlignet dem med en Somersby fra Carlsberg for at sætte dem i perspektiv. Det vender vi tilbage til om lidt, men det var en grum oplevelse….

 

Men hvad er cider egentlig

I Danmark har reglerne indtil nu været, at en cider minimum skal indeholde 15% gæret most, mens resten kan bestå af koncentrat, alkohol, vand og tilsætningsstoffer – herunder kuldioxid, hvis man da ellers kan kalde det et tilsætningsstof! De regler er muligvis under opblødning.

Tager vi derimod et kig på de franske forskrifter, så skal 50% være gæret most fra æbler, pærer eller bær. Det mest almindelige er nu 100% i Frankrig. Det betyder i praksis, at når franskmændene eksempelvis laver æblecider, så bruger de gennemsnitligt 11 æbler pr. liter. Dermed er processen selvfølgelig væsentlig dyrere, end når de store bryggerier sætter en masseproduktion i gang.

 

vidste du, at man fra et kilo æbler får i snit 0,5 liter most

 

Original cider laves ved, at man presser saften ud af æblerne, og lader mosten gære spontant eller ved tilsætning af gær – ligesom vin. Men til forskel fra vinfremstillig skylles æblerne ofte først. En anden forskel er sukkerindholdet. Æbler indeholder mindre sukker end druer, og alkoholprocenten vil derfor typisk ligge på mellem fem-seks procent.

 

Ciderbølgen er på vej

Det er vel egentlig lidt underligt, at vi danskere ikke har de samme glorværdige traditioner for cider som for eksempel Normandiet, Bretagne eller dele af England, når man tænker på, at vi har nogle af verdens bedste æbler.

Men i de senere år, er der kommet en lille myriade af små producenter, som er på vej frem. Blandt andet CiderRevolution, Fejø Cider, Æblerov, Ørbæk og Nagelsbjerg.  Kvaliteten er fremragende, og det er faktisk lidt svært ikke at sammenligne udviklingen med det, man så på ølmarkedet for 20-25 år siden, hvor lokale mikro-bryggerier startede en lille ølrevolution

 

Mad og cider

I Spanien og Frankrig har man igennem årtier haft traditioner for at kombinere cider og mad, hvilket faktisk giver ganske god mening, for som bekendt er der jo både frugtsyre, sødme og alkohol i en cider. Og taler vi æblecider, vil man typisk finde lidt garvesyre, som også er en bestanddel i rødvin.

 

Cideræbler adskiller sig fra spiseæbler ved bitterheden. Oprindeligt har æblerne været vildæbler, fulde af bitterstoffer…. 

 

Cider går ofte godt til mad. For eksempel til salater, lyst kød og lette retter – hvis cideren er gæret ud og dermed tør. Men den kan også fint bruges til ost og desserter, hvis den er i besiddelse af noget sødme.

 

LÆS OGSÅ: Mad og vinsammensætning del 1:2 … her

 

Tager man til Frankrig vil man opleve, at de blandt andet drikker cider til galette (franske madpandekager) med skinke og ost eller kalkun serveret med cremet sauce baseret på cider. Men den anvendes for eksempel også til tærter, salater og franske oste som camembert og pont l’évêque.

 

I denne uge har vi smagt….

I løbet af ugen har vi smagt på tre pære-cidere fra en af Frankrigs bedste producenter og en Somersby fra Carlsberg for at sætte dem i perspektiv….

# Jerome Forget – Domfront Cuvee 2016
Vidunderlig duft af pivfriske pærer og et viff af gas. Saftig og enormt intens i munden med et ocean af livlige bobler. En fantastisk afstemt sødme kombineres her med en knivskarp syre, der får den til at ligge vanvittigt lang tid i munden og trække mundvand som en stor tysk riesling. Danser nærmest henover tungen, som en elverpige over liljekonvaller. Jeg er overvældet – ja endda målløs. 6 af 6 stjerner!
Set hos CiderRevolution
Pris: 110 kr.

# Jerome Forget – Vinot Cuvee 2018
Sødlig og floral duft af friske pærer, hvide blomster og et lille strejf af hvedeøl. En smagsmæssigt vinøs og tør pærecider, der forekommer dejlig struktureret i munden med en lille tanninsk kernebitterhed i afslutningen. En rigtig conaisseur-cider lavet på naturligt gær. Ufiltreret og lavet uden svovl.
Set hos CiderRevolution
Pris: 125 kr.

 

# Jerome Forget – Fossey
Dejlig pærekarakter, men faktisk også lidt æblekerneagtig i stil med et viff af hest og læder på den fede måde med en bagkant af gær. Sødmefuld og delikat med masser af koncentreret frugt og et lille tørhedspræg i afslutningen. Umådelig delikat poiree, der ligger fantastisk i munden.
Set hos CiderRevolution
Pris 125 kr.

# Somersby Pærecider
Syntetisk pæreduft med et lille strejf af mandel – nærmest lidt essensagtig. Smager af halsbrand med en lettere klistret og sodavandsagtig sødme. Kan ikke anbefales.
Set i Spar
Pris: 19.95 kr. 

 

Related Posts