Fremragende spumante på chardonnay fra Perla del Garda i Lugana

Overraskende gode mousserende vine fra Garda

I forbindelse med en smuttur til Italien i foråret, besøgte jeg en del vinhuse omkring Garda-søen. Mange af dem laver vine, som ikke kan godkendes af de lokale DOC´er, fordi de ikke overholder reglerne for druesammensætning, alkoholprocent eller lagring.

I stedet bliver de indsluset i den store og regionale Garda-DOC, der er en paraplyorganisation for vine, som ikke følger de lokale regler.

 

Garda DOC

Garda-DOC dækker hele 10 områder, blandt andet Valpolicella, Bardolino, Custoza og Lugana. Hvis producenterne vil lave en pinot nero i hvidvins-appellationen Lugana, må den (bare) hedde Garda Pinot Nero DOC. Og på tilsvarende måde er de mousserende vine også nødt til at kalde sig for Garda-DOC i stedet for Lugana.

Spumante fra Lugana på turbiana druen

 

På min 3 dages rundtur i foråret var de mousserende vine fra området den helt store overraskelse. I denne uge har jeg smagt nogle stykker igen, og min begejstring er stadig intakt. Desværre kan de være svære at finde i Danmark. Og når jeg skriver desværre skyldes det, at de efter min mening er langt mere interessante end de populære, men livløse prosecco´er, der laves på minimum 85% glera-druer.

 

 Jeg har smagt …

# Perla del Garda – Metodo Classico Spumante Chardonnay 2018, Garda
Helt vidunderlig duft af æble, stikkelsbær, citrus og et lille begyndende strejf af ristede mandler. Sprød og uhyre elegant i munden. Toplækker og ren i syren, der springer flik flak på tungen. Bragende god og et fantastisk alternativ til blanc de blanc champagne. 91

 

# Zenato – Metodo Charmat Brut Rosé, Garda
De mousserende vine i Garda-appelationen kan enten laves på den billige charmat-metode, hvor de får deres bobler på tryktank. Eller de kan laves efter champagne-metoden, hvor de får sine bobler ved andengæring i flasken. Her er en fremragende charmat.
I duften finder man honningmelon og hindbær i kombination med lille strejf af gær. Smagen er dejlig tør uden den  helt store kompleksitet, men wow, hvor smager den godt. Letløbende og elegant med en lille saltet mineralitet i eftersmagen. 89-90

 

Læs også: Lugana – et smørhul for italiensk hvidvin 

 

# Prendina – Cuvée Maison Metodo Classico Spumante, Garda
Blød og indtagende næse, hvor man finder grønne grene, gule blommer, æblekerne, lidt gær og kridt. Saftig og frisk med en ganske livlig syre i smagen. Glimrende vin. 89

 

Andre smagte vine …

Fra de lokale DOC´er i området har jeg i løbet af ugen også smagt mig gennem en lille samling vine fra Bardolino, Custoza og Lugana. Fra de to sidstnævnte områder kan anbefales Albino Pionas Campo del Selese 2020 og Tenuta Corbanis Lugana-vin fra årgang 2021.

 

Albino PionaCampo del Selese 2020 Blanc, Custoza
Betagende og let fadristet næse med indslag af grønne grene og citrus kombineret med lidt friske pærer på toppen. Blød og let cremet i munden med flot syrelinje og en lille saltet mineraltet i eftersmagen. Mums den smager godt… 92

 

# Tenuta Corbani – 2021 Bianco, Lugana
Her har vi en tilbageholdende næse, men med lidt luft dukker der lidt citrus, honningmelon og et skvis af gule blommer, hvid nougat og kridt. Totalt lækker i munden. Stram og dejligt syre drevet vin med en lille fedme i kombination med masser af nerve og elegance. Læg dertil en lille fenolisk tørhed i afslutningen, der giver oplevelsen af mineralitet. Flot intensitet. Bravo 91.

Vinexpressen på Instagram

Related Posts

Skriv et svar