Sushi og vin – en særlig kombination

Sushi og vin – en særlig kombination

Tør hvidvin og fisk plejer at være en god kombination. Men bare ikke når det kommer til sushi. I sig selv er rå fisk og ris jo ret neutralt, og hvis man spiser sushien uden tilbehør, kan en letbenet og tør hvidvin såmænd godt gå an.

Men de fleste vil nok toppe den delikate spise op med masser af garniture, og så er det lige pludselig ikke så let mere. Tænk bare på grøn wasabi og krads peberrod i kombination med sur-søde infærsflager og gennemtrængende soya, der er salt som bare pokker! Ola-lahh en kombi: det kalder på et helt særligt modspil!

 

Én druesort klarer som regel opgaven

Den salte soya kræver en vis portion (frugt)sødme i vinen for, at denne ikke virker tør. Samtidig skriger den syltede ingefær på både syre OG sødme. Og så har den kraftige wasabi det for øvrigt også bedst i selskab med en smule sødme og god intensitet i smagen (ikke at forveksle med høj alkohol).

 

Læs også: Mad og vinsammensætning del 1:2..

 

Det snævrer vores vinfelt godt ind, men der er én druesort som typisk klarer operationen glimrende: RIESLING. Den fremstilles nemlig med forskellige sødmegrader og har et højt syreniveau.

 

Forskellige typer af riesling

I Tyskland har de flere typer, som passer fint til formålet. Blandt andet de såkaldte feinherb eller halbtrocken (halvtør), der er i besiddelse af en smule restsødme.

En tysk kabinett (uden ordet trocken på etiketten) vil være lidt mere sødlig, og sammen med en høj syre vil den også klare garnituren til sushi med bravour.

Da jeg selv forsøger ikke at overdøve den fine og subtile sushi-smag for meget, foretrækker jeg de førstnævnte halvtørre udgaver. Prøv for eksempel en Feinherb fra Fritz Haag (Sigurd Müller Vinhandel) eller den lidt billigere Dr. Loosen (Gobi/Meny).

 

Andre vine til formålet

Nu er der også andre steder, hvor riesling trives i bedste velgående. Blandt andet i Østrig og det nordfranske Alsace.

I sidstnævnte område er det ikke altid så let for forbrugeren at spore sig ind på sødmegraden i vinene. Det kræver ofte, at man kender lidt til producentens stil. Trimbach er for eksempel knasende tør, mens Zind Humbrecht (Erik Sørensen Vin) efterlader lidt mere restsødme i vinene, og de vil derfor ofte være glimrende til formålet.

rolf

Posted in: Mad&Vin-Guide

Leave a Comment (0) →