Så godt er dansk vin efter 20 år

Så godt er dansk vin efter 20 år

Danske vinavlere er en samling originaler uden realitetssans. Det ved da næsten enhver bodegagæst. For det er jo indlysende, at man ikke kan lave vin i Danmark, og da slet ikke noget, der kan konkurrere internationalt – eller hvad…

Tjoh måske, men nu skal man jo ikke tro på alverdens bodega-sladder, så derfor har jeg taget et kvalitetstjek på vinene fra Danmarks mest prisvindende vingård, Skærsøgaard, der ligger ved Kolding. De har været med fra starten og fejrer i år 20 års jubilæum.

 

Hård konkurrence – høje priser

I Danmark høstes med mindre udbytte end sydpå og stadig uden EU-tilskud. Det forklarer delvist de høje priser, som gør det svært at drive en kommerciel vingård i Danmark. 

Jeg har gennem en del år siddet i dommerpanelet, når “Forningen Dansk Vin” har uddelt medaljer til de danske vine, og det har været en blandet fornøjelse. Ikke desto mindre har der været flasker imellem, som langt henad vejen har retfærdiggjort prisniveauet.

 

De bedste vine i Danmark

Det mest overraskende har på det seneste været de danske frugtvine. Særligt dem fra Andersen Winery, som blandt andet laver nogle himmelske mousserende vine på æbler. Og så er der selvfølgelig Frederiksdal Gods med deres kirsebærvine. 

Herudover har de danske mousserende vine (på rigtige vindruer) imponeret mig igen og igen, og her klarer netop  Skærsøgaard sig fremragende.

 

Danske druer og danske vine

I starten af dansk vins historie, var der lagt op til, at rondoen skulle være vores blå nationaldrue, men i dag er flere vinproducenter begyndt at vende den ryggen. For eksempel på Skærsøgaard, hvor man mener at leon millot’en er den bedste drue i det danske klima. For modsat rondoen (og flere andre sorter som regent, pinot noir og cabernet cortis) modner den stort set hvert år.
Rødvinsproduktion er dog i min optik ikke dér, hvor Danmark fremadrettet skal konkurrere – selvom jeg må indrømme, at jeg en enkelt gang har fået en pinot, der trak tæppet væk under mig.

Hvidvinsproduktionen er båret frem af solaris, som er en god og stabil druesort i Danmark. De fleste hvidvine på druen er gode og koldgærede med vægt på frugt, men de mangler nu generelt noget karakter og substans. Jeg kunne godt tænke mig at smage lidt flere danske hvidvine, hvor man havde eksperimenteret med naturligt gær (måske) i kombination med lidt fadgæring. 

Så er der de søde, hvor man indimellem kan finde gode vine lavet på kryoekstraktion (altså hvor man fryser druerne inden presning, så man får en ice wine-lignende vin). Heriblandt Skærsøgaards “Sweet Ice”, som jeg har smagt på i løbet af ugen. Der er dog et stykke vej endnu, før de søde vine bliver rigtig spændende og ikke mindst balancerede.

Dansk rosé er fortsat dybt uinspirerende, og meget mere er der ikke at sige om det.

 

Vinene fra Skærsøgaard – de 3 bedste

# Skærsøgaard Dons – Cuvée Brut 2019 (mousserende)
Her er signatur-vinen fra Skærsøgaard, og den er intet mindre end fremragende. Duften strutter af citrus, æblekerne, ristede mandler og toffifee, men med lidt tid i glasset åbnes der op for et let grønligt strejf af knækkede grene. Den bliver sgu helt Dom Perignon’sk, som den bare står der og folder sig ud i glasset. Stram, slank og ikke et gram fedt for meget på kroppen og med en syre, der får min tandlæge til at juble. Det her er sgu godt. Druerne er solaris, zahlas perle, cabernet cortis og madeleine angevine, der har fået 9 måneders flaskegæring. Bedste danske vin, jeg nogensinde har smagt. Bravo. 93

# Skærsøgaard – Sweet Ice 2020
Vildt spændende næse med en vidunderlig duft af nektariner, syltede pærer, lidt æble og tropejuice. Bombesød og velafstemt sag med masser af friskhed og en lille tone af bitter blommesten. Og så er der en syre, der sprutter og spræller i munden. Prisen på cirka 430 kr. for en halv-flaske er selvfølgelig ikke er en foræring, men den er bestemt flot. 91.

# Skærsøgaard Aronia Likør
Nogle har kaldt aronia-bær for de sundeste bær i verden, og her har vi et eksempel på, hvad de kan i likørsammenhæng. Næsen er en kanonade af hostesaft, malurt, gammel dansk, lidt kamfer, svedsker, blå blommer, mørke bær og lidt tørt træ. Tæt og koncentreret likør med en saftig garvesyre. En let bitterhed spores i eftersmagen, hvilket giver noget modstand, men det er samtidig også med til at give lidt kant og personlighed på den fede måde. Afsluttes af en del en del vaniljetoner, hvilket sikkert vil genere nogen, men ikke mig. 90

 

Vinene fra Skærsøgaard – de næstbedste

# Skærsøgaard – Dons Red Barrique  2017 (sød mousserende)
Pels, lidt animalske toner, strejf af grønne urter og jordbær. Saftig i munden med masser af bløde bobler i afslutningen. En mega fræk vin med en en behagelig sødme og en lille bitter-finish. 89

Skærsøgaard Dons – Rosé Brut 2019 (mousserende)
Diskret næse med indslag af friske røde bær. Dejlig cremet og blød i smagen med flot mousse, dejlig stramhed i syren og en tilpas afstemt bærsødme. Lidt æbler og strejf af bitre æblekerner dukker op i afslutningen. Mums den smager godt. 90

# Skærsøgård – White Top  2020
Behagelig duft af honningmelon, nektarin, lidt grønne grene og hyldeblomst, hvorefter der dukker en gang citrus op på toppen. Slank, stram og livlig vin med en del syre i både midt- og eftersmag. Stilistisk meget enkel og koldgæret, men bestemt værd at prøve. En vin, jeg gerne ville se, hvad kunne blive til med lidt fadgæring. 88

# Skærsøgård – Solaris Classic 2020
Livlig i duft med en kant af kiwi, stikkelsbær og lidt knap modne grønne æbler. Slank, frisk og lettere spids i syren. Vellavet dansk vin om end en anelse anæmisk. 86

# Skærsøgaard Rosé 2020
Strejf af medicinskab, lyse røde bær og lidt karamel. Ditto i smagen, der forekommer slank og frisk med en smule markant syre. 83

# Skærsøgaard – Leon Millot 2019
Frisk duft, en anelse grønkrydret med et bagtæppe af stødt sort peber., lidt sød lakrids, røde bolsjer og en snert af blommesten og vanilje. Stram og ganske rank i munden med masser af friskhed  og en let frugtsødme til at balance den relativt høje syre. Flot dansk rødvin 88

rolf 

 

Posted in: Andre artikler

Leave a Comment (0) →