Stort og småt fra Tyskland – del 2:2

Stort og småt fra Tyskland – del 2:2

Biodynamik og naturvin er et sexy emne i Tyskland, og mange vinbønder ville gerne arbejde uden kunstgødning i markerne. Imidlertid er det særligt på nogle af de bedste skråninger nærmest umuligt.

Reglerne er nemlig, at der på de stejleste skråninger (som eksempelvis Bopparderhamm i Mittelrhein, med en hældning på op til 70%) må sprøjtes med kunstgødning fra helikopter. Da vinhusenes parceller er relativt små, er det nærmest umuligt at undgå påvirkninger fra de omgivende marker, når der sprøjtes. Alle producenterne i området skal være enige om at ændre praksis, og her har det vist sig svært at komme til enighed.

 

Biodynamik er hipt i Tyskland, men indtil videre arbejder kun mindre end 0,5 procent biodynamisk

 

Bibo RungeHjælpen er måske på vej, og vinbønderne ser en fremtid med mindre kunstgødning. På universitetet i Geisenheim forsker man nemlig i de såkaldte PIW-druesorter. PIW står for Pilzwiederstandsfähig – altså svampemodstandsdygtige kloner, som ikke bliver inficeret af svamp og meldug mm.

 

LÆS OGSÅ: Stort og småt fra Tyskland – del 1:2

 

I øjeblikket er nogle af de druesorter, der arbejdes med på forsøgsbasis, uhyre interessante. Også set med danske øjne, da en del af dem bruges i danske
vinmarker. Eksempelvis er der tale om solaris, rondo og regent.

Studier fra Geisenheim viser, at disse PIW-kloner i fremtiden kan nedbringe antallet sprøjtninger i vinmarken betydeligt.

 

Facebook - Like us on Facebook

 

Posted in: Short posts and news

Leave a Comment (0) →