Vinexpressen – Hele Danmarks Vinmedie

 

Simremad og vinen dertil

Efterår og vinter er den tid, hvor den store stegegryde skal i brug til Gullash, Bøf Stroganoff og alle de andre simreretter.

Vi har kigget på kødudskæringerne, grøntsagerne, krydderierne og selvfølgelig vinvalget dertil.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Seneste artikler og indlæg

 

GODT NYTÅR
Vi ønsker alle Vinexpressens læsere et godt nytår. Vi har gjort status over året, og du kan læse hvilken artikel, der var  den mest likede på Facebook i 2018 med over 250 Likes ….. her.
Du kan også se, hvilken artikel, der var den mest læste i 2018. Eller rettere – der var der faktisk tale om en hel artikelserie om Coravin i 4 dele: Tjek dem ud …. her

 

UGENS VINHIT – et missil fra Bordeaux

En gang imellem bliver man overrasket over, hvor godt en simpel Medoc kan smage. Ugens vinhit, La Gorce, fra Rotunden kunne i min optik ligeså godt være en klassificeret Bordeaux fra et af de berømte slotte.

# Chateau La Gorce Medoc 2014 (Frankrig)
Vanvittig lækker duft af cedertræ, blyant, grafit, ristet fad og solbær. Smooth med tilpas modne tanniner og en laber koncentration. Uhørt elegance for en “simpel” Medoc. Rotunden. Pris 149.- pr. Og 2/250 . Magnum for 250kr.
Set hos Rotunden i Hellerup. Tjek den udvidede omtale af ugens smagte vineher 

 

 

Årets nytårschampagne 2018 – finalen

Så er vi klar til finalen i vores blindtest af 10 forskellige vintage-champagner. Fra første heat gik Henri Mandois VV 2007 og Cuvee William Deutz 2006 videre, mens det andet heat blev vundet af Pol Roger 2009 efterfulgt af kooperativet Les Mesnils Blanc de Blanc i den fremragende årgang 2008.

Alle flaskerne er nu gensmagt overfor hinanden blindt, og det har været slående, hvordan pris og kvalitet har fulgt hinanden tæt gennem hele smagningen.

 

 

Vinen til julemaden

Hvad er bedst til JULEMAD med hele svineriet? Sidste år afprøvede jeg blandt andet en østrigsk hvidvin og champagne, da en god vinven – lad os kalde ham Hr. Kreutzer – foreslog det.

Begge var efter min opfattelse for lette i munden og fungerede ikke optimalt. På Vinexpressen giver dig bud på, hvilke vine, du så skal gå efter …. og hvad du for alt i verden IKKE må åbne juleaften.
Den fede gås, anden og flæskestegen med rødkål, syltede agurker og svedsker er krævende. Vinen skal kunne mange ting på én gang.

 

Årets nytårs-champagne 2. heat

Igen i år har vi foretaget test af nytårs-champagner her på Vinexpressen, og som noget nyt er der tale om 2 heats bestående af 5 udvalgte flasker. Vinderen og 2´eren fra hvert heat går videre til en finale, hvor vores endelige bud på årets champagne bliver kåret.

 

Italiensk Vin – Boganmeldelse

Så har jeg kæmpet mig igennem bogen om italiensk vin på lidt over 500 sider. Langt det meste fungerer, men der er nu også noget, som godt kunne justeres lidt ….. det vender jeg tilbage til.
Italiensk vin har næsten alt det en bog om emnet skal have. Vi bliver guidet minutiøst gennem druesorter, årgangsskemaer, vinlovgivning, jordbund, klima, berømte marker, gode producenter og meget andet……

 

Året nytårschampagne 1. heat

Du er allerede nu på udkig efter nytårschampagnen og stiller dig måske spørgsmålet: hvad skal jeg vælge? En non-vintage til en overkommelig pris eller måske en af de dyrere vintage-champagner? For os er det korte svar enkelt. Snup en vintage. Prisen er selvfølgelig højere, men pengene er som regel givet godt ud.

Igen i år har vi foretaget en test af nytårs-champagner her på Vinexpressen.dk, og som noget nyt er der tale om 2 heats bestående af 5 udvalgte flasker. Vinderen og 2´eren fra hvert heat går videre til en finale, hvor vores endelige bud på årets nytårschampagne bliver kåret.

 

Bliv klog på Østrigsk vin på 5 minutter

Siden kølervæskeskandalen i 1985, hvor nogle få producenter puttede diethylen-glykol i deres vin for at gøre den federe og rigere, har østrigsk vinproduktion kæmpet for at komme tilbage på markedet.
Stoffet var harmløst, men medierne fik blæst historien op til den helt store skandale. Efterfølgende vedtog man den skrappeste vinlovgivning i verden for at vinde forbrugernes tillid igen, og nu er man for alvor på vej tilbage.

Vinexpressen giver dig et hurtigt overblik over druer, områder og anbefalede producenter ….

 

 

UGENS VINHIT  kommer fra det sydfranske område Faugeres, hvorfra man normalt forventer tyngde og slagkraft. Men i denne uge er der også masser af elegance i flasken. Mas Gabinele er en usædvanlig lækker knaldperle.

# Mas Gabinele Faugeres 2015 (Frankrig). Vidunderlig næse af kærnemælk, ymer og strejf af flæskekød, der er toppet op med en kant af brombær og solbær. Masser af saftig frugt, der strammes op af lækker afrundet garvesyre. Tæt, lækker og med god mums-faktor. Bravo!
Set hos Andrup Vin. Pris: 149 kr. V 6 flasker.  Tjek den udvidede omtale af ugens smagte vineher 

 

 

Med VineXpressen i Wien

Østrig har haft svært ved at slå rigtig igennem hos forbrugerne, men kvalitetsrestauranter og fremsynede importører har fået øjnene op for landets spændende vine – og det har vi også….

På Vinexpressen har vi været et smut i Wien og omegn for blandt andet at tjekke op på den nyeste klassifikation kaldet Erste Lage.

Og så selvfølgelig smagt områdets specialitet Gemischter Satz, der er det nye sort på caféer og restauranter….

 

Frederiksdal LikørUGENS VINHIT. Dansk frugtvin er det nye sort. I sidste uge var det Andersen Winery´s mousserende æblevine vi faldt pladask for. I denne uge er turen så kommet til Frederiksdal Gods, der er kommet med både en likør, en vermouth og en mousserende på danske kirsebær.

# Frederiksdal Likør
Masser af kirsebær, friskskåret tobak a la Rød Orlik og blå blommesten. En fed og cremet sød vin med en enorm viskositet, der bør drikkes af fingerbøl.  Helt vildt!  Set flere steder. Pris cirka 249 kr. Tjek den udvidede omtale af ugens smagte vineher  

 

 

Andersen WineryDansk frugtvin i verdensklasse

Kan dansken lave vin? Ja, ja og endnu engang ja. Særlig hvidvin og mousserende kan overraske. Men hvad så med frugtvin – det nye shit? Her er svaret lidt mere tvetydigt. Men vi har smagt på et par producenter, som imponerer …

Det er ikke længe siden, jeg sad i dommerpanelet ved Foreningen Dansk Vins årlige konkurrence, hvor frugtvinene var med for første gang, og Andersen Winery imponerede os.

 

 

Morkler - forsideVinen til svampe

Svampesæsonen er skudt i gang, men hvilke vine er de bedste til svampe?

Langt de fleste svampe er kødfulde i smagen med en kant af noget hengemt, og det gør visse vine bedre egnede end andre.

Svampe er selvfølgelig meget forskellige i smag – lige fra den lidt ferske, hvide champignon til de meget karakterfulde trøfler og morkler.

 

 

Læs også….