Vinexpressen – Hele Danmarks Vinmedie

 

UGENS VINHIT.
Så har vi smagt på vine fra Argentinas supertanker Catena. Nogle af flaskerne findes stadig på hylderne, mens andre for længst er udsolgt.

# 2010 Nicolas Catena Zapata
Vidunderlig duft af kærnemælk, ymer og kirsebær. Struktureret og tæt med en gang sød lakrids og en dejlig moden garvesyre. 2010 var en kvantitativt lille og kold årgang, hvilket her giver masser af friskhed til vinen. Flot udviklet vin med 9 år på bagen. Ugens vinhit. Set hos Philipson Wine Pris: 595,95 kr.
Tjek den udvidede omtale af ugens andre smagte vine … her

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Seneste artikler og indlæg

 

FEJL I VIN del 1

Må en vin smage af hestesadel eller banan? Og er det en fejl, hvis der er bundfald i flasken?

På Vinexpressen giver vi dig en guide til at vurdere, om en vin er korrekt eller har fejl….

Læs med i første del af vores minitema og fejl i vin

 

 

Ugens vinhit er en ufattelig velbalanceret sag fra Saint-Romain, det man populært kalder udkants-bourgogne. Her gør man ofte de gode køb, og i løbet af ugen har vi smagt Joseph Drouhins hvide, hvor det hele hænger godt sammen.

# Saint-Romain, Joseph Drouhin 2016
Ananas, kiwi og en lille diskret kant af fad. Skarp og mineralsk i munden med en umådelig ren og delikat frugt, der danser pirouetter parallelt med syren. Fremragende vin til prisen – det hele hænger sammen her. Set hos H. j Hansen/ Vinspecialisten Pris: 225 kr. v. 2 flasker. Tjek den udvidede omtale af ugens smagte vineher 

 

 

 

Jeg fristes til at sige ren, renere Vougeraie. For det er lige netop sådan, jeg opfatter Bourgogne-husets vine, da jeg sammen med et par håndfulde journalister og importører smager top og bund i porteføljen.

Særligt overraskende er de hvide vine, som jeg indtil nu kun har haft et lidt perifert kendskab til.

Den absolutte top er selvfølgelig deres Musigny til knap 5000 kr. pr. flaske, som kommer fra dén del af Musigny-marken, man uofficielt kalder for Grand Musigny.
Ifølge Vougeraie må den ikke forveksles med Petit Musigny, selvom der lovgivningsmæssigt ikke er forskel på vinene, der alle hedder Musigny…. det vender vi tilbage til.

 

Test af tysk spätburgunder

Så har jeg i løbet af ugen smagt mig igennem 8 mere eller mindre tilfældige, tyske spätburgundere aka pinot noir, og det må bare konstateres, at kvalitetsniveauet overrasker.

Tyskerne er ved at få styr på deres rødvine, og som Michael Schmidt – Jancis Robinsons udsendte i Tyskland – sagde for nyligt: den sene høst og det dominerende fadpræg, som tidligere var med til at gøre de tyske rødvine jammy og urtegrønne er ved at være forbi.

 

 

 

Simremad og vinen dertil

Efterår og vinter er den tid, hvor den store stegegryde skal i brug til Gullash, Bøf Stroganoff og alle de andre simreretter.

Vi har kigget på kødudskæringerne, grøntsagerne, krydderierne og selvfølgelig vinvalget dertil.

 

GODT NYTÅR
Vi ønsker alle Vinexpressens læsere et godt nytår. Vi har gjort status over året, og du kan læse hvilken artikel, der var  den mest likede på Facebook i 2018 med over 250 Likes ….. her.
Du kan også se, hvilken artikel, der var den mest læste i 2018. Eller rettere – der var der faktisk tale om en hel artikelserie om Coravin i 4 dele: Tjek dem ud …. her

 

UGENS VINHIT – et missil fra Bordeaux

En gang imellem bliver man overrasket over, hvor godt en simpel Medoc kan smage. Ugens vinhit, La Gorce, fra Rotunden kunne i min optik ligeså godt være en klassificeret Bordeaux fra et af de berømte slotte.

# Chateau La Gorce Medoc 2014 (Frankrig)
Vanvittig lækker duft af cedertræ, blyant, grafit, ristet fad og solbær. Smooth med tilpas modne tanniner og en laber koncentration. Uhørt elegance for en “simpel” Medoc. Rotunden. Pris 149.- pr. Og 2/250 . Magnum for 250kr.
Set hos Rotunden i Hellerup. Tjek den udvidede omtale af ugens smagte vineher 

 

 

Årets nytårschampagne 2018 – finalen

Så er vi klar til finalen i vores blindtest af 10 forskellige vintage-champagner. Fra første heat gik Henri Mandois VV 2007 og Cuvee William Deutz 2006 videre, mens det andet heat blev vundet af Pol Roger 2009 efterfulgt af kooperativet Les Mesnils Blanc de Blanc i den fremragende årgang 2008.

Alle flaskerne er nu gensmagt overfor hinanden blindt, og det har været slående, hvordan pris og kvalitet har fulgt hinanden tæt gennem hele smagningen.

 

 

Vinen til julemaden

Hvad er bedst til JULEMAD med hele svineriet? Sidste år afprøvede jeg blandt andet en østrigsk hvidvin og champagne, da en god vinven – lad os kalde ham Hr. Kreutzer – foreslog det.

Begge var efter min opfattelse for lette i munden og fungerede ikke optimalt. På Vinexpressen giver dig bud på, hvilke vine, du så skal gå efter …. og hvad du for alt i verden IKKE må åbne juleaften.
Den fede gås, anden og flæskestegen med rødkål, syltede agurker og svedsker er krævende. Vinen skal kunne mange ting på én gang.

 

Årets nytårs-champagne 2. heat

Igen i år har vi foretaget test af nytårs-champagner her på Vinexpressen, og som noget nyt er der tale om 2 heats bestående af 5 udvalgte flasker. Vinderen og 2´eren fra hvert heat går videre til en finale, hvor vores endelige bud på årets champagne bliver kåret.

 

Italiensk Vin – Boganmeldelse

Så har jeg kæmpet mig igennem bogen om italiensk vin på lidt over 500 sider. Langt det meste fungerer, men der er nu også noget, som godt kunne justeres lidt ….. det vender jeg tilbage til.
Italiensk vin har næsten alt det en bog om emnet skal have. Vi bliver guidet minutiøst gennem druesorter, årgangsskemaer, vinlovgivning, jordbund, klima, berømte marker, gode producenter og meget andet……

 

Året nytårschampagne 1. heat

Du er allerede nu på udkig efter nytårschampagnen og stiller dig måske spørgsmålet: hvad skal jeg vælge? En non-vintage til en overkommelig pris eller måske en af de dyrere vintage-champagner? For os er det korte svar enkelt. Snup en vintage. Prisen er selvfølgelig højere, men pengene er som regel givet godt ud.

Igen i år har vi foretaget en test af nytårs-champagner her på Vinexpressen.dk, og som noget nyt er der tale om 2 heats bestående af 5 udvalgte flasker. Vinderen og 2´eren fra hvert heat går videre til en finale, hvor vores endelige bud på årets nytårschampagne bliver kåret.

 

Bliv klog på Østrigsk vin på 5 minutter

Siden kølervæskeskandalen i 1985, hvor nogle få producenter puttede diethylen-glykol i deres vin for at gøre den federe og rigere, har østrigsk vinproduktion kæmpet for at komme tilbage på markedet.
Stoffet var harmløst, men medierne fik blæst historien op til den helt store skandale. Efterfølgende vedtog man den skrappeste vinlovgivning i verden for at vinde forbrugernes tillid igen, og nu er man for alvor på vej tilbage.

Vinexpressen giver dig et hurtigt overblik over druer, områder og anbefalede producenter ….

 

 

Læs også….