Vinexpressen – Hele Danmarks Vinmedie

 

10.12. Vinen til julemaden

Hvad er bedst til JULEMAD med hele svineriet? Sidste år afprøvede jeg blandt andet en østrigsk hvidvin og champagne, da en god vinven – lad os kalde ham Hr. Kreutzer – foreslog det.

Begge var efter min opfattelse for lette i munden og fungerede ikke optimalt. På Vinexpressen giver dig bud på, hvilke vine, du så skal gå efter …. og hvad du for alt i verden IKKE må åbne juleaften.
Den fede gås, anden og flæskestegen med rødkål, syltede agurker og svedsker er krævende. Vinen skal kunne mange ting på én gang.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Seneste artikler og indlæg

 

05.12. Årets nytårs-champagne 2. heat

Igen i år har vi foretaget test af nytårs-champagner her på Vinexpressen, og som noget nyt er der tale om 2 heats bestående af 5 udvalgte flasker. Vinderen og 2´eren fra hvert heat går videre til en finale, hvor vores endelige bud på årets champagne bliver kåret.

 

28.11. Italiensk Vin – Boganmeldelse

Så har jeg kæmpet mig igennem bogen om italiensk vin på lidt over 500 sider. Langt det meste fungerer, men der er nu også noget, som godt kunne justeres lidt ….. det vender jeg tilbage til.
Italiensk vin har næsten alt det en bog om emnet skal have. Vi bliver guidet minutiøst gennem druesorter, årgangsskemaer, vinlovgivning, jordbund, klima, berømte marker, gode producenter og meget andet……

 

21.11. Året nytårschampagne 1. heat

Du er allerede nu på udkig efter nytårschampagnen og stiller dig måske spørgsmålet: hvad skal jeg vælge? En non-vintage til en overkommelig pris eller måske en af de dyrere vintage-champagner? For os er det korte svar enkelt. Snup en vintage. Prisen er selvfølgelig højere, men pengene er som regel givet godt ud.

Igen i år har vi foretaget en test af nytårs-champagner her på Vinexpressen.dk, og som noget nyt er der tale om 2 heats bestående af 5 udvalgte flasker. Vinderen og 2´eren fra hvert heat går videre til en finale, hvor vores endelige bud på årets nytårschampagne bliver kåret.

 

12.11. Bliv klog på Østrigsk vin på 5 minutter

Siden kølervæskeskandalen i 1985, hvor nogle få producenter puttede diethylen-glykol i deres vin for at gøre den federe og rigere, har østrigsk vinproduktion kæmpet for at komme tilbage på markedet.
Stoffet var harmløst, men medierne fik blæst historien op til den helt store skandale. Efterfølgende vedtog man den skrappeste vinlovgivning i verden for at vinde forbrugernes tillid igen, og nu er man for alvor på vej tilbage.

Vinexpressen giver dig et hurtigt overblik over druer, områder og anbefalede producenter ….

 

 

07.11. UGENS VINHIT  kommer fra det sydfranske område Faugeres, hvorfra man normalt forventer tyngde og slagkraft. Men i denne uge er der også masser af elegance i flasken. Mas Gabinele er en usædvanlig lækker knaldperle.

# Mas Gabinele Faugeres 2015 (Frankrig). Vidunderlig næse af kærnemælk, ymer og strejf af flæskekød, der er toppet op med en kant af brombær og solbær. Masser af saftig frugt, der strammes op af lækker afrundet garvesyre. Tæt, lækker og med god mums-faktor. Bravo!
Set hos Andrup Vin. Pris: 149 kr. V 6 flasker.  Tjek den udvidede omtale af ugens smagte vineher 

 

 

31.11. Med VineXpressen i Wien

Østrig har haft svært ved at slå rigtig igennem hos forbrugerne, men kvalitetsrestauranter og fremsynede importører har fået øjnene op for landets spændende vine – og det har vi også….

På Vinexpressen har vi været et smut i Wien og omegn for blandt andet at tjekke op på den nyeste klassifikation kaldet Erste Lage.

Og så selvfølgelig smagt områdets specialitet Gemischter Satz, der er det nye sort på caféer og restauranter….

 

Frederiksdal Likør23.10. UGENS VINHIT. Dansk frugtvin er det nye sort. I sidste uge var det Andersen Winery´s mousserende æblevine vi faldt pladask for. I denne uge er turen så kommet til Frederiksdal Gods, der er kommet med både en likør, en vermouth og en mousserende på danske kirsebær.

# Frederiksdal Likør
Masser af kirsebær, friskskåret tobak a la Rød Orlik og blå blommesten. En fed og cremet sød vin med en enorm viskositet, der bør drikkes af fingerbøl.  Helt vildt!  Set flere steder. Pris cirka 249 kr. Tjek den udvidede omtale af ugens smagte vineher  

 

 

Andersen Winery17.10. Dansk frugtvin i verdensklasse

Kan dansken lave vin? Ja, ja og endnu engang ja. Særlig hvidvin og mousserende kan overraske. Men hvad så med frugtvin – det nye shit? Her er svaret lidt mere tvetydigt. Men vi har smagt på et par producenter, som imponerer …

Det er ikke længe siden, jeg sad i dommerpanelet ved Foreningen Dansk Vins årlige konkurrence, hvor frugtvinene var med for første gang, og Andersen Winery imponerede os.

 

 

Morkler - forside10.10. Vinen til svampe

Svampesæsonen er skudt i gang, men hvilke vine er de bedste til svampe?

Langt de fleste svampe er kødfulde i smagen med en kant af noget hengemt, og det gør visse vine bedre egnede end andre.

Svampe er selvfølgelig meget forskellige i smag – lige fra den lidt ferske, hvide champignon til de meget karakterfulde trøfler og morkler.

 

 

Rasmus Zerr 202.10. UGENS VINHIT. Hvad hedder Danmarks bedste vinsupermarked? Svaret er uden tøven Rotunden, der i øvrigt har det største udvalg af tyske kvalitetsvine. Og det er netop deres tyske vinsortimentet, vi har kastet os over i denne uge.

# Francois Braunewell – Essenheim Kalkstein Riesling Trocken 2016. 
Vidunderlig duft med masser af pivfriske grønne æbler, strejf af tropejuice og mineraler. Fremragende 2016er i noget nær perfekt balance mellem frugt, syre og intensitet. VOX det er godt. Ugens Vinhit.  Set hos Rotunden Pris: 2 flasker 280 kr. Tjek den udvidede omtale af ugens smagte vineher 

 

Wiesbaden Dinner 227.09. Tysk rødvin bliver bedre og bedre

Så har jeg igen været på smuttur i Wiesbaden, og denne gang for at smage den nye årgang af røde vine, hvilket vil sige 2016, som er ved at blive frigivet nu…

Jeg husker for nogle år tilbage, hvor tyske rødvine ofte var overmodne i frugten og samtidig lidt urtegrønne i stil kombineret med en overdosage af fad. Lidt ligesom da Barrique-bølgen skyllede ind over Barolo og Bourgogne.

I dag er billedet unægtelig noget anderledes….

 

 

Clos Windsbühl SGN 201019.09. UGENS VINHIT er en forrygende SGN fra Zind Humbrecht i Alsace, altså det, man kalder for Selection Grains Nobles.

# Clos Windsbühl SGN Pinot Gris 2010, Alsace 
Helt vidunderlig duft af tørret abrikos, rosiner, nøddetærte og og fernis. Vanvittig koncentreret og intens vin med en syrenerve, der får en Tivolibombe til af virke slatten. Sød vin bliver næppe større. Vox det er godt. Ugens vinhit fra Alsaces ´måske største biodynamiker.
Set hos Erik Sørensen Vin Normalpris 875 kr. Tilbud 675 kr.
Tjek den udvidede omtale af ugens smagte vineher Wine-of-the-Week-logo-uden-skygger-web105x86

 

 

Wiesbaden GG tasting front page12.09. TYSK VIN 2017 – så stort bliver det

Det er weekenden, hvor der skal smages knap 300 tyske vine fra den nye årgang 2017, og et syrebad venter i Wiesbaden.

Jeg har fået en af de eftertragtede pladser hos Verband Deutscher Prädikatsweingüter aka VDP, der afholder sin tilbagevendende smagning af den seneste årgang.
Alle de internationalt kendte vinskribenter forsøger at være her. Og hvis de ikke selv kan deltage – ja så kommer deres udsendte.

 

Domaine de La Tourmaline05.09. UGENS VIN er en af de mest perfekte vine til skaldyr. Vi taler selvfølgelig om en muscadet fra Loire – ikke at forveksle med muscat-druen.

# Domaine de la Tourmaline 2016, Muscadet Sevre et Maine
Frisk næse med toner af kiwi, gær og grønne pærer. Saftig og dejlig stram i smagen. Delikat sommervin, der nu også godt kan nuppes, selvom vi er på vej ind i efteråret. Fremragende til skaldyr. Ugens vinhit.  Set hos Vinslottet. Pris: 99 kr.

Tjek den udvidede omtale af ugens smagte vine… her Wine-of-the-Week-logo-uden-skygger-web105x86

 

 

Gripa 30.08Saint-Peray – de oversete hvidvine fra Rhône

Sidst jeg besøgte Saint-Peray for 8 år siden, var jeg ikke spor imponeret. Men for et par måneder siden – da jeg tog et Road Trip i området – måtte jeg konstatere, at vinhusene har omlagt en stor del af produktionen fra ligegyldig boblevand til hvidvin, hvilket ser ud til at være en god beslutning.

I hvert fald er kvaliteten af hvid Saint-Peray blevet løftet til et langt højere niveau end tidligere, noget jeg blandt andet smager hos Bernard Gripa og Domaine Tunnel…

 

Læs også….