Blandt de ikke-vinproducerende lande (ja, ja, jeg ved det godt, men…) ligger Danmark helt i top, når det gælder vinforbruget i forhold til indbyggertal.

Og langt den overvejende del af den mængde vin sælges gennem de to giganter på det danske detailhandelsmarked, Coop og Dansk Supermarked.

Her spiller pris en afgørende rolle. Giganterne er derfor konstant på udkig efter vin, der kan hjemtages til en lav pris, i store og ensartede mængder og i en drikkelig kvalitet. Det er det, kunderne vil have – eller er det?

 

Hvad handler supermarkeds-vin egentlig om – vin eller profitmaksimering…..

 

Drueklase Montepulciano 140x210Hvem, der er bedst til at levere den ønskede vare, svinger over tid. Både visse spanske områder, den italienske region Apulien, nogle områder og producenter i Chile samt Bulgarien har været på banen. De tre første er det vel stadig, mens det ikke er meget, man på vinfronten hører fra Bulgarien nu om dage.

De store kæders indkøbere er kendt ude i verden som nogle hårde bananer. Lige efter kommunismens fald besøgte denne klummist Bulgarien i selskab med blandt andet indkøberen fra en af de store supermarkedskæder. Det gav et indblik i de faktiske forhold på den del af markedet.

Læs også: Vinen til maden, hvor svært kan det være…

 

Indkøberen regnede baglæns: Vinen skulle kunne sælges for 29,95 kr. i butikkerne. Der skulle være plads til told, afgifter, moms, transport mv. Og til en passende avance selvfølgelig. Hvad der så var tilbage, kunne producenterne få. Det var ikke meget…

Men den bulgarske vinbranche var i en vanskelig situation. Det meste bulgarske vin var gået til Sovjetunionen, som var kollapset. Så man stod dér med en ordentlig vinsø. Her kunne vor indkøber tage godt fra – og ikke uvæsentligt: Han kunne skrive en stor check her og nu.

Måske bulgarerne siden har fundet andre og mere lønsomme veje til at slippe af med deres vin. For bulgarsk vin ser man som nævnt ikke meget til i Danmark i dag.

Jeronimus

Jeronimus Klummer er skrevet af en af vinbranchens skribenter gennem mange år. Indholdet er udtryk for hans personlige holdning til diverse emner.

Related Posts

One thought on “Vin eller profit

Comments are closed.